Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Anul framintarilor in Politia braileana

O parte din istoria administrativa a Politiei brailene s-a scris in 2005. In acest an, institutia a cunoscut cel mai tinar inspector sef pe care l-a avut vreodata, scms. Catalin Chivu, 37 de ani, avind in palmares misiuni internationale de pace, misiuni ONU. 2005 a fost, categoric, cel mai agitat an din viata Politiei noastre, dat fiind ca s-au facut rocade peste rocade la nivelul unor servicii si departamente, dar si schimbari spectaculoase care s-au lasat cu plecari ale unor comandanti. Mai intii, s-au declansat mici revolutii la nivelul Politiei municipiului, odata cu plecarea prin demisie a cms. sef Stefan Marinica si a cms. sef Dan Stefan din fruntea institutiei, spre alte servicii mai linistite din Inspectorat, dupa care Marinica s-a si pensionat. A urmat plecarea a chestorului Ion Motoc din virful Inspectoratului, dupa ce insusi ministrul Internelor l-a inclus in lista celor "obositi". Atunci, s-a agatat puternic de comanda IPJ fostul prim adjunct al acestuia, cms. sef Antonel Colceag. Acesta s-a dat, insa, rapus, odata cu decizia esalonului superior de a-i permite mai tinarului subordonat al acestuia, scms. Catalin Chivu, sa candideze pentru cea mai inalta functie din institutie, aceea de inspector sef.

"Ma incadrez din ce in ce mai bine intre cei doi adjuncti ai mei"

Aceasta a fost replica formulata de scms. Catalin Chivu, seful Politiei judetului, la aproape noua luni de la preluarea comenzii inspectoratului. Remember: a muncit, de la 1 aprilie, o luna de zile fara adjuncti, luna in care a preluat friiele unui efectiv impartit in oameni aflati pe punctul de-a pleca si oameni cu adevarat hotariti sa faca treaba sub comanda sa. Chivu venise in inspectorat dupa zile in sir de framintari in unitate, dupa ce chestorul Ion Motoc s-a pensionat anticipat si dupa ce cms.sef Antonel Colceag preluase friiele Inspectoratului. Schimbarea s-a produs ca peste noapte: desi se inscrisese la concursul pentru functia de inspector sef, Colceag s-a retras, odata cu anuntul IGPR-ului de ai permite lui Chivu sa candideze, oferindu-i-se o derogare in privinta numarului de ani necesari intr-o functie de conducere, cerinta pe care Chivu n-o indeplinea intrutotul. A urmat un razboi mut, al nervilor, dupa care Colceag s-a pensionat anticipat, primind, totodata si ajutor financiar de citeva sute de milioane de lei. In aceleasi conditii au urmat si alte schimbari si pensionari, Politia repetind, parca, inceputul de an 2005, cind cms. sef Stefan Marinica a demisionat din fruntea Municipiului, cerindu-se la Economic, pentru a se pensiona citeva luni mai tirziu, iar cms. sef Dan Stefan, fostul sau adjunct, a plecat, prin concurs, din operativ, in functia de sef al Serviciului Cazier Judiciar, de la Judet. S-au pensionat, mai apoi, cu plati compensatorii sau nu, cms. sef Stefan Mocanu, fost adjunct la Judet, cms. sef Dumitru Hahui, fost sef al Ordinii Publice de la Municipiu, si cms. sef Chirita Codirla, fost sef al Serviciului Management - Resurse Umane - acestia din urma fiind si "avertizati" de IGPR pentru "nereguli si imixtiune nejustificata in solutionarea unor cauze". In 2005, Politia a cunoscut o adevarata revolutie in materie de personal. Au plecat multi dintre politistii mai in virsta, altora le-a cazut tronul, iar la comanda au venit tinerii: incisivi, pusi pe "curatenie generala", cum a declarat Chivu la inceputurile sale pe functie. O luna mai tirziu de la "inscaunare", la 1 mai, Chivu a "primit" si adjuncti: cms. Ionel Decu, penalist de cariera, fost sef al serviciului de resort din inspectorat, si cms. Fanel Arama, judiciarist de formatie, fost sef al Serviciului de Ordine Publica. Echipa s-a sudat intre timp, asa incit, zilele trecute, toti trei sefii au comparut in fata presei, prezentindu-si bilantul activitatii si completindu-se reciproc, functie de competentele pe care le au.
Media de virsta a personalului din Inspectoratul de Politie al Judetului Braila a scazut in acest an la 40 de ani, iar a celor cu functii de conducere la 39 de ani, virsta cu care comanda Politiei brailene se poate inscrie intre cele mai tinere din tara. Intinerirea efectivului politienesc se inscrie in procesul de reforma institutionala prin care trec, la acest moment, toate unitatile subordonate Internelor. In acest context, a scazut vertiginos numarul ofiterilor a caror virsta batea in 50 de ani, functiile de conducere fiind reduse cu 11%, de la 91 la 82. Pe de o parte, aceasta noua politica manageriala a Politiei brailene urmareste descentralizarea competentelor si responsabilitatilor, realizindu-se comasarea formatiunilor specializate de politie rutiera si criminalistica de la Politia municipiului cu acelea de la Inspectorat si extinderea competentei teritoriale a acestor structuri. "La nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila s-au infiintat compartimentele de Inspectie Interna, cu atributii de reprezentare juridica, de protectie a informatiilor clasificate si a relatiilor internationale si integrarii europene", s-a precizat in cadrul unei conferinte de presa, organizate, recent, de IPJ Braila. Pe de alta parte, masurile adoptate in urma reorganizarii la IPJ au condus la intarirea cu 50 de oameni a formatiunilor de Ordine Publica. Totodata, in 2005, 65 de politisti braileni au pus catusele in cui, intre care si noua lucratori care au detinut functii de conducere. Dintre acestia, 16 sint ofiteri, iar 49 agenti. Un ofiter si doi agenti au incetat raporturile de serviciu la termen, noua ofiteri si 34 de agenti - anticipat (e si cazul rezervistilor mai sus mentionati), iar sase ofiteri si 13 agenti, din motive medicale. "Functiile vacante s-au ocupat numai prin concurs sau examen, asigurindu-se, astfel, o reala concurenta. Dupa promovarea concursurilor s-au ocupat 15 posturi de ofiteri de catre 13 agenti care au promovat concursurile, iar doua din sursa externa", se arata intr-un comunicat de presa formulat de IPJ, cu prilejul prezentarii bilantului institutiei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii