Mergi la conţinutul principal

Anul 2006 - bogat in evenimente culturale si artistice

In anul 2006, Braila a fost marcata de o succesiune de evenimente
de rezonanta nationala si internationala, alaturi de o multitudine de
manifestari de anvergura locala care au facut deliciul brailenilor
amatori de cultura. Pe toata durata anului, fanii domeniului au avut
de unde alege, indiferent ca a fost vorba de teatru, de arte plastice,
muzica usoara, clasica, rock sau de club. Pe linga diferite
evenimente punctuale initiate de institutii locale: lansari de carte,
expozitii, vernisaje, concerte in sala si aer liber, viata culturala locala a fost asezonata cu o serie de evenimente de exceptie dedicate promovarii culturii brailene la nivel inalt.
Printre cele mai importante evenimente culturale ale lui 2006 si in acelasi timp cel mai asteptat de catre braileni a fost, fara indoiala, cea de-a doua editie a Festivalului International de muzica usoara "George Grigoriu" in organizarea caruia s-au implicat alaturi de Consiliul Judetean, Centrul de Creatie, Primaria si Prefectura Braila. Cei 25 de concurenti, acompaniati de orchestra Radio, condusa de Ionel Tudor, s-au infruntat pentru premii ce au insumat 5.300 de euro, Marele Premiu fiind un superb Volkswagen Golf rosu.
Concursul a avut parte de un juriu prezidat de cunoscutul compozitor Anton Suteu, iar ca membri au mai facut parte nume precum: Temistocle Popa, Horia Moculescu, Andrei Kerestely, Andreea Andrei. Trofeul Festivalului International de Muzica Usoara "George Grigoriu", editia 2006 a fost cistigat de Nicoleta Floroni, de 17 ani, din Slatina. Premiul III a fost cucerit de braileanul Ion George Tudor, elev al Liceului de Arta, sectia canto, profesoara fiindu-i chiar mama sa, Adriana Toma. Desi au existat citeva nemultumiri legate de modalitatea de jurizare care s-a realizat computerizat sau de numarul insuficient al biletelor puse in vinzare, acest festival, aflat inca la inceput de drum, se situeaza in topul romanesc al festivalurilor de gen. Intr-un interviu acordat ziarului de presedintele juriului, compozitorul Anton Suteu, secretarul general al Uniunii Compozitorilor, acesta afirma ca Festivalul "George Grigoriu" "bate" deja de la a doua editie chiar si "Mamaia" pentru ca, in opinia sa, acesta functioneaza dupa principii profesionale, fara de care nu se poate face calitate.

Dialog cultural est-vest in cadrul Festivalului "Zile si nopti de teatru european la Braila"

Anul trecut, Teatrul "Maria Filotti" a ridicat cortina celei de-a doua editii a Festivalului de Teatru "Zile si nopti de teatru european la Braila". Pe scena festivalului au urcat peste 30 de trupe, din tara si din strainatate, initiindu-se astfel un dialog cultural est-vest. Dupa cum declara atunci Veronica Dobrin, directorul teatrului "Maria Filotti", "festivalul a urmarit sa valorifice patrimoniul cultural multietnic si multicultural al stravechiului oras de la Dunare", fiind programate pe linga spectacole care se adreseaza
diferitelor comunitati etnice brailene, o serie de manifestari culturale
precum lansari de carte, vizionari de filme documentare, seminarii pe teme contemporane. Festivalul a debutat cu premiera teatrului "Maria Filotti" - "Visul unei nopti de vara", dupa William Shakespeare, directia de scena apartinind lui Victor Ioan Frunza, scenografia Adriana Grand. Au fost prezenti atunci directori de festivaluri din tara si din strainatate, directori de teatre, actori si regizori importanti ai momentului care au considerat spectacolul drept unul de referinta pentru teatrul romanesc. Cu prilejul festivalului, amatorii braileni de arta dramatica au avut prilejul sa urmareasca in spectacole nume mari si arhicunoscute ale scenei romanesti, amintindu-i aici pe Ion Caramitru si Johnny Raducanu, in spectacolul "Dialoguri", Horatiu Malaele in "Mascariciul", Emilia Popescu, in "Marlène", Adriana Trandafir in "Pasarea maiastra - Maria Tanase", Rodica Mandache in piesa "Joi.megaJoy" a Teatrului "Odeon" Bucuresti, regia Radu Afrim, si altii. Numarul mare de trupe participante, calitatea invitatilor si
prezenta publicului larg au indicat un efort de organizare impresionant din partea intitutiei teatrale brailene, a administratiei publice locale si a sponsorilor care s-au alaturat acestei cauze. Toate acestea au facut din festivalul "Zile si nopti" un
eveniment cultural de calibru international menit sa contribuie la cresterea prestigiului orasului nostru.
Sa nu uitam insa nici de ineditul proiect social al Teatrului "Maria Filotti", finantat de Uniunea Europeana cu fonduri Phare, "Integrarea sociala a tinerilor cu dizabilitati - Terapia prin teatru", in cadrul caruia, in perioada de 18 luni de implementare, pe linga reabilitarea intrarii "B" a institutiei, astfel incit si persoanele cu dizabilitati sa poata veni la teatru fara a intimpina probleme, s-au desfasurat si cercuri de creatie: actorie, pantomima, design, pictura, butaforie, miscare scenica, muzica si croitorie frecventate de peste 300 de cursanti cu virste cuprinse intre 14 si 25 de ani. Teatrul a continuat si pe parcursul anului trecut si va continua si anul acesta desfasurarea de activitati specifice proiectului, insa in baza unor fonduri locale, asa cum prevede contractul incheiat cu Uniunea Europeana. Unul dintre proiectele materializate dupa perioada de implementare este punerea in scena a piesei "Gaitele" de Alexandru Kiritescu, in care joaca membrii trupei de teatru a Asociatiei Nevazatorilor - Filiala Braila, sub indrumarea actritei Wanessa Radu.


Artisti si trupe din strainatate, pe scenele brailene

Pastrind linia evenimentelor cu rezonanta internationala amintim de
desfasurarea, in vara anului 2006, a Festivalului International al
Muzicilor Militare, editia a VII-a. La aceasta editie, caietul program a
inclus cele mai valoroase muzici militare ale Ministerului Apararii
Nationale, precum si formatii invitate din Austria, Moldova, SUA si
Turcia. In cadrul manifestarilor au fost sustinute zilnic concerte de
promenada in principalele puncte de atractie din oras, parade
muzicale pe Calea Calarasilor, precum si un fastuos concert festiv
prilejuit de sarbatorirea a 175 de ani de la infiintarea muzicilor
militare in Romania.
Tot in vara, au avut loc la Teatrul "Maria Filotti", Cursurile de Maiestrie artistica "Master Class Mozart 2006", sub indrumarea cunoscutei soprane Mariana Nicolesco, ce s-au bucurat de o participare-record: nu mai putin de 76 de tineri artisti din tara si strainatate. Master Class-ul va fi urmat, probabil, anul acesta de o noua editie a Concursului International de Canto "Hariclea Darclee", recunoscut drept un mare eveniment al artei lirice nationale si internationale care are loc o data la doi ani la Braila.

"Omul cu o chitara" - cel mai nou festival national de folk

Scena culturala locala a cunoscut in anul 2006 si prima editie a
festivalului-concurs de muzica folk "Omul cu o chitara", intr-o
organizare de zile mari a Consiliului Judetean Braila si Centrului
Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale.
Editia de debut a acestui eveniment a reunit 13 concurenti din orase precum Alba-Iulia, Bucuresti, Cluj, Pitesti, Rimnicu-Vilcea, Tulcea si Braila. Pe durata celor trei zile de festival au fost programate nu mai putin de noua concerte, cite trei in fiecare seara. Finalul fiecarei zile de concurs a adus pe scena Casei Tineretului nume sonore ale muzicii folk romanesti, precum Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Vasile Seicaru, Ada Milea, Tatiana Stepa, artisti care prin interpretarile lor au facut deliciul publicului brailean dornic de noi provocari pe plan muzical. Premiul I al Festivalului a fost adjudecat de solistul Silvan Stancel din Alba-Iulia. Laureat al mai multor festivaluri de folk din tara, solistul declara intr-una din discutiile cu reporterii nostri ca "Omul cu o chitara" este cel mai bun festival national de folk la capitole ce includ organizarea, prezenta publicului din sala, consistenta financiara a premiilor, dar si amenajarea scenei. Intreaga desfasurare de forte a demonstrat cui mai era de demonstrat ca, in ciuda aparentelor, muzica folk se situeaza pe un loc superior in optiunile publicului brailean.

Acorduri de chitara electrica, pe fondul muzicii lui Bach si Mozart

Sfirsitul de an a fost marcat din nou de un eveniment cultural inedit
reprezentat de Concertul simfonic extraordinar sustinut de orchestra Teatrului muzical "Nae Leonard" din Galati. Momentul a insemnat , in fapt, renasterea orchestrei simfonice "Lyra" la Braila, cladirea fostului cinematograf "Lyra", redevenind, dupa 60 de ani, sediul Societatii Filarmonice "Lyra". Concertul-eveniment a fost dominata insa de sonoritatile metalice ale chitarelor electrice minuite de trei tineri solisti care au putut sa demonstreze in fata unei sali arhipline ca muzica simfonica face casa buna cu muzica rock. La citeva zile, pe aceeasi scena a Casei Tineretului a avut loc, in premiera la Braila "Noaptea devoratorilor de publicitate", spectacol oferit de Jean Marie Boursicot, producator general fiind Dan Chisu. Evenimentul a fost un bun prilej de distractie pentru toti brailenii care gusta publicitatea. Pentru ca la Braila anul 2006 a fost unul bogat, cel putin din punct de vedere cultural, asteptam ca si anul acesta administratia publica locala sa includa pe agenda sa culturala si alte evenimente care sa anime viata orasului de la Dunare, care incepind de la 1 ianuarie poarta pe drept cuvint numele de "oras european".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro