Mergi la conţinutul principal

Anul şcolar începe fără festivităţi de deschidere

• aceasta este recomandarea Ministerului Educaţiei • 48.000 elevi brăileni încep astăzi noul an şcolar, în condiţii de pandemie

 

Primul clopoţel care anunţă începerea noului an şcolar va răsuna astăzi în toate şcolile, însă imaginile cu sutele sau miile de elevi, profesori şi părinţi care asistă la festivităţile de deschidere vor lipsi. Având în vedere contextual epidemiologic, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a recomandat ca aceste manifestări să fie evitate pentru a evita riscuri suplimentare. Aceeaşi recomandare a avut-o şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, prof. Viorel Botea. Acesta ne-a declarat, totuşi, că şcolile ar putea organiza mici festivităţi, în spaţii deschise, însă doar cu un număr limitat de participanţi şi cu respectarea măsurilor de distanţare.

Anul şcolar 2020-2021 începe astăzi pentru circa 44.000 de preşcolari şi elevi din municipiul şi judeţul Brăila. Reamintim că abia joi, 10 septembrie, elevii, părinţii şi profesorii au aflat cum se vor desfăşura cursurile, în funcţie de scenariul ales. Este vorba despre scenariul 1 (verde) - participarea zilnică a elevilor în şcoli; scenariul 2 (galben) - participarea zilnică a tuturor elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a şi revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu; scenariul 3 (roşu) - participarea tuturor elevilor la lecţii online. Cu o excepţie, cea a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, toate şcolile din municipiul Brăila au ales scenariul galben, adică cel hibrid, în care cursurile faţă-în-faţă sunt alternate cu cele online. Colegiul “Bălcescu” a ales scenariul roşu pentru prima săptămână de şcoală, iar asta nu din cauza Covid-19, ci pentru că infrastructura IT încă nu este pusă la punct.

În judeţ, Liceul Teoretic “G. Vâslan” Făurei şi Şcoala Gimnazială Viziru figurează pe lista şcolilor care intră în categoria scenariului roşu. Restul unităţilor de învăţământ din judeţ al ales scenariul galben (hibrid) sau verde.

Măsurile impuse în şcoli, în contextul pandemiei

Potrivit Ordinului comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ, în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2, semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, băncile trebuie aşezate la 1 metru, astfel încât să se asigure distanţarea fizică, sau trebuie dotate cu separator acolo unde spaţiul nu permite acest lucru. Fiecare şcoală trebuie să identifice un spaţiu de izolare temporară a cazurilor suspecte de Covid-19. Spaţiul trebuie identificat înainte de începerea şcolilor. Pentru limitarea răspândirii infecţiilor, fiecare elev îşi va păstra locul în bancă. De asemenea, trebuie evitate experimentele practice care necesită mişcare şi/sau interacţiunea strânsă între elevi, iar aceştia nu se vor muta din sala de clasă în laboratoare. La orele de sport nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea.

Ordinul conţine şi un ghid privind măsurile sanitare şi de protecţie ce trebuiesc respectate: purtarea obligatorie a măştilor pentru elevi şi cadrele didactice, atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei; igiena riguroasă a mâinilor; realizarea curăţeniei şi dezinfecţiei în şcoli; limitarea şi separarea contactului între elevi din clase diferite; neparticiparea la cursuri a preşcolarilor/elevilor care au simptome caracterisitce Covid-19. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.

Accesul părinţilor sau a persoanelor străine în şcoală este interzis. În situaţii deosebite se pot face excepţii, fiind necesară aprobarea conducerii unităţii.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro