Mergi la conţinutul principal

Antreprenorii brăileni s-au plâns staff-ului central al PNL de agresivitatea ANAF

Agresivitatea controalelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost una dintre temele de interes discutate la întâlnirea de joi seară a mediului de afaceri local cu reprezentanţii Centralei PNL, la invitaţia acestora din urmă. Patronii brăileni s-au plâns de faptul că presiunea pe care o pune ANAF prin controalele pe care le face în teritoriu are mai degrabă efecte adverse: în afara descurajării evaziunii fiscale, induce o teamă, inclusiv în rândul antreprenorilor care lucrează corect, de genul "controlul a venit hotărât să-mi găsească ceva, indiferent ce, chiar şi inventate, nu scap neamendat". "Suntem de acord cu aceste controale, însă se dau amenzi cu mult prea mare lejeritate. Sancţiunile le contestăm în instanţă, iar, în final, ajungem să câştigăm, însă cel de la ANAF care a greşit când a dat amenda nu este tras la răspundere. În tot acest timp însă, pe noi, antreprenorii ne-a blocat sau ne-a îngreunat activitatea şi nimeni nu este tras la răspundere. (...) Suntem priviţi ca infractori în momentul în care vine Fiscul în control şi nu numai, lucru cu care, evident, nu suntem de acord. Şi ar mai fi un aspect, de ce să fim, noi, ca firmă, traşi la răspundere pentru o greşeală pe care a făcut-o, din necunoaştere, vânzătoarea, care ne-a fost trimisă spre angajare, de exemplu, de la Agenţia de Şomaj?", au pus problema patronii brăileni. În plus, omul de afaceri Florin Cîrligea a dorit să atragă atenţia şi asupra ţepelor cu instrumente de plată fără acoperire, fenomen care a luat amploare din cauză că cei care practică astfel de tunuri nu sunt traşi la răspundere. "Ia să-i dea închisoare cu executare de la 2 la 10 ani să vedeţi cum altă dată se gândesc de mai multe ori dacă să mai facă aşa! Sau, la fel de grav, se intră cu uşurinţă în insolvenţă sau în faliment, iar toate firmele pe lanţul economic în jos trag ponoasele, inclusiv pe parte fiscală", a spus Cîrligea. La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila, Ştefan Fusea a punctat, printre altele, cât de necesară este predictibilitatea sistemului fiscal pe o perioadă mai lungă de timp, dar şi importanţa soluţionării de către ANAF, printr-un răspuns clar, a adreselor din partea contribuabililor privind corecta interpretare a legislaţiei în domeniu fiscalităţii. De asemenea, Fusea a insistat asupra necesităţii unui pachet legislativ care să încurajeze comasarea terenurilor agricole, precum şi investiţiile în domeniul irigaţii sau în infrastructura de transport, acestea din urmă menite să lege zona Brăila - Galaţi de pieţele internaţionale. În final, Fusea a lansat o invitaţie către toate formaţiunile politice ca viitoarele întâlniri cu mediul de afaceri brăilean să fie găzduie la sediul Camerei, adică pe teren neutru, "pentru a putea participa, fără nicio reţinere şi patronii care nu au neapărat o orientare politică sau sunt înregimentaţi politic la un partid în opoziţie cu cel care lansează invitaţia la dezbateri", a spus sursa citată.
"Peste tot unde mergem, în orice judeţ, toată lumea ne spune că activitatea ANAF este abuzivă. La Mureş, de exemplu, au fost controale pe saloanele de înfrumuseţare, unde de obicei sunt câte unul sau doi angajaţi, le-au dat amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei şi i-au nenorocit. Practic, i-au închis" a punctat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu. La rândul său, Vasile Blaga a subliniat că "multe dintre lucrurile negative care se întâmplă în mediul de afaceri se datorează celui mai nereformat minister, cel al Finanţelor. Condiţia noastră fermă este că aici, la acest minister, trebuie rezolvată rapid problema".
Reamintim că liderii PNL de la nivel naţional, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, s-au aflat, joi, la Brăila pentru o vizită în teritoriu, în principal pentru analizarea pregătirilor organizaţiilor în privinţa alegerilor locale din 2016.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro