Mergi la conţinutul principal
Ce-ai făcut în ultimii 4 ani, stimate parlamentar?

Antoneta Ioniţă, la raport

alegerile parlamentare se apropie • fie că vor mai candida sau nu, actualii deputaţi şi senatori sunt aşteptaţi să iasă la raport în faţa brăilenilor • cel de-al doilea parlamentar care a făcut acest lucru, fără să i-o ceară oficial ziarul “Obiectiv – Vocea Brăilei”, este Antoneta Ioniţă, deputat PNL Brăila, care şi-a făcut bilanţul activităţii după mandatul de 4 ani • reamintim că ziarul “Obiectiv” a decis să nu mai invite pe nimeni “la raport”, pe considerentul că este interesul parlamentarilor să iasă public cu ce au făcut

 

În calitate de deputat, care reprezint alegătorii din judeţul Brăila în Parlamentul României, am fost preocupată de problematica specifică a locuitorilor din judeţ, ce mi-a fost semnalată în timpul audienţelor sau a sutelor de întâlniri pe care le-am avut cu electoratul. De asemenea, am acordat o mare atenţie sistemului sanitar, pe care îl cunosc în calitate de medic, precum şi dificultăţilor întâmpinate de o serie de categorii profesionale.

Activitatea mea de deputat, membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor se poate rezuma, în cifre, astfel:

Luări de cuvânt - 76

Declaraţii politice - 70

Propuneri legislative - 133, din care 36 promulgate legi

Întrebări şi interpelări - 58

Moţiuni - 26

 

Educaţia şi Sănătatea, priorităţi ale activităţii mele

Încă de la începutul activităţii mele parlamentare, am considerat că Educaţia şi Sănătatea sunt domenii prioritare, în care investiţiile nu mai suportă amânare.

Pandemia de COVID-19, o criză sanitară, socială şi economică fără precedent, a demonstrat că sistemul sanitar românesc are nevoie de aceste investiţii. Am apreciat modul responsabil şi eficient în care colegii mei din Guvernul Orban au reuşit să gestioneze pandemia, iar în intervenţiile mele din ultimele luni am militat pentru ca fondurile pe care Uniunea Europeană le alocă pentru limitarea efectelor crizei generate de COVID-19 să alimenteze sănătatea, educaţia, transporturile sau turismul, să se regăsească în proiecte de infrastructură, să ajungă în companiile mari şi mici din industriile inovative şi, mai ales, acolo unde se impun reforme structurale. Este nevoie de fonduri pentru susţinerea agriculturii, inclusiv sub formă de despăgubiri, pentru a limita efectele secetei din acest an.

Modernizarea României nu mai are voie să întârzie, este nevoie de autostrăzi, de drumuri expres, de infrastructură, de apă şi de aducţiuni de gaze în toate satele României, pentru că doar aşa putem vorbi despre dezvoltare şi creşterea calităţii vieţii.

M-a pus serios pe gânduri şi am tras un semnal de alarmă pe marginea rezultatelor ultimului Test PISA, care au demonstrat că “reforma” în învăţământ,  mereu abandonată, a creat o adevărată derută: 44% dintre elevii României sunt analfabeţi funcţionali, citesc un text şi nu sunt capabil să-l şi înţeleagă. Cum consider că, în capul listei de priorităţi, trebuie să se afle educaţia şi sănătatea, am fost printre cei care au ţinut seama de semnalul de alarmă tras de elevi şi, prin lege, am stabilit decontarea cheltuielilor cu navetă zilnică a acestora, pe distanţe în limita a 50 de kilometri, sau decontarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, pentru cei care locuiesc la internat sau în gazdă.

 

Implicare activă în lupta cu pandemia COVID-19

Pandemia a schimbat multe, inclusiv modul de lucru al Parlamentului României, care, pentru o vreme, s-a mutat în mediul on-line. Am participat în această perioadă la dezbaterea unor proiecte de legi, prin care au fost adoptate ordonanţele de guvern, emise pentru a răspunde necesităţilor de moment, ca urmare a răspândirii bolii. Pe fond, acele măsuri luate de Guvernul Orban, care, în perioada stării de urgenţă, au limitat extinderea epidemiei, au ţinut la minim numărul de decese şi au făcut ca sistemul sanitar să nu fie supra-aglomerat.

Am fost printre iniţiatorii legii prin care toate categoriile de personal implicate în lupta cu pandemia COVID-19 au fost recompensate cu un stimulent de risc de 2.500 de lei: personalul medico-sanitar din spitale, medicii de familie, asistentele din cabinetele acestora, personalul paramedical implicat direct în tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19. Legea a însemnat şi o reparaţie faţă de personalul din sfera asistenţei sociale, private sau publice, direct implicat în îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile.

Legea a prevăzut stimulente, asigurate din fonduri europene, şi pentru personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică, din reţeaua de medicină legală, din laboratoarele de analize medicale, ambulatoriile de specialitate, farmaciile comunitare, cabinetele stomatologice, medicii şi asistenţii medicali din unităţile şcolare. Tot din bani europeni sunt decontate cheltuielile cu echipamente medicale, dispozitive, echipamente de protecţie, achiziţionate de spitale în perioada pandemiei.

Personal, la nivelul judeţului Brăila, am realizat demersuri pentru limitarea efectelor negative ale pandemiei:

- Am donat o imprimantă 3D, cu ajutorul căreia s-au confecţionat viziere, pe care le-am donat colectivului Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila;

- Am făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru acreditarea rapidă a aparatului Real Time PCR din Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila;

- Printr-o adresă la Ministerul Sănătăţii am solicitat creşterea numărului de paturi aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, întrucât, de nouă ani, judeţului îi sunt alocate acelaşi număr de paturi – 1.777, iar situaţia pandemică a implicat suplimentarea acestora;

- Am depus un amendament pentru acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din cabinetele medicilor de familie;

- Printr-o adresă către Ministerul Sănătăţii am solicitat acordarea sporului pentru personalul medical din Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, care, în mod nejustificat, nu a beneficiat de acest spor;

- Am depus un amendament la Legea carantinei, privind acordarea concediilor medicale;

- Adresă la MS pentru salarizarea asistenţilor medicilor de familie şi pentru creşterea finanţării asistenţei medicale primare;

- Am făcut intervenţii la Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, pentru dezvoltarea telemedicinei şi creşterea numărului de consultaţii pentru asistenţei medicale primare, în toată această perioadă pandemică.

 

Preocupare pentru medicina de familie, persoane cu handicap, organizarea de caravane medicale

Pe tot parcursul activităţii mele parlamentare, inclusiv după declanşarea pandemiei COVID-19, m-am implicat pentru ca rolul celor 11.000 de medici de familie să fie corect înţeles. Medicii de familie se află la datorie, în prima linie, inclusiv în vremuri de pandemie, când supraveghează cazurile suspecte, oferă consultaţii telefonice sau la cabinet, ori de câte ori sunt solicitaţi. Medicina de familie este prima verigă a sistemului sanitar, cea mai apropiată de pacient, iar lacunele legislative şi finanţarea insuficientă sunt chestiuni care trebuie remediate.

În precedenta sesiune parlamentară, am reuşit o reparaţie şi în ceea ce priveşte modul de retribuire a biochimiştilor, biologilor, chimiştilor şi fizicienilor din sistemul public de sănătate, precum şi a fiziterapeuţilor, fiziokinetoterapeuţilor, a kinetoterapeuţilor şi a profesorilor de Cultură Fizică Medicală, cu studii superioare, ale căror salarii au crescut în urma modificărilor propuse la Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.

În vederea accesului la servicii medicale, s-a transformat în lege propunerea de organizare a unor caravane medicale gratuite, care să ofere consultaţii medicale  multidisciplinare şi să evalueze starea de sănătate a populaţiei, în special din zonele rurale dezavantajate, cu acces limitat la servicii de sănătate.

O altă propunere legislativă recentă, adoptată în Parlamentul României şi al cărei co-iniţiator am fost, vizează facilităţi acordate persoanelor încadrate într-un grad de handicap, care vor beneficia de gratuitate pentru obţinerea documentelor necesare întocmirii dosarului, precum şi de o serie de facilităţi la transportul rutier, feroviar şi maritim. Tot în calitate de co-iniţiator, am militat pentru posibilitatea ca firmele cu peste 30 de angajaţi să fie scutite de la impozitul pe profit, dacă investesc în construcţia sau în susţinerea activităţii din creşe şi grădiniţe, pentru copiii salariaţilor.

În tot parcursul mandatului meu parlamentar, am participat la multe dezbateri din domeniul medical şi am preluat de la cetăţeni diverse probleme, sugestii, propuneri, pe care le-am transformat în interpelări sau le-am transmis Guvernului. Pentru perioada următoare, priorităţile mele rămân: Sănătatea şi Educaţia.

Îi asigur pe toţi cei care mă cunosc sau care nu mă cunosc, dar mi-au dat votul lor, că rămân acelaşi om vertical şi care are încredere în seriozitate şi în lucrul bine făcut. Vă aştept, indiferent de simpatiile politice, la audienţele pe care le acord la Cabinetul parlamentar din B-dul Independenţei nr. 8, Bloc B1, sc. 4, et. 1, Brăila. Puteţi trimite orice sesizare, propunere, sugestie, la adresa de e-mail: antoneta.ionita@cdep.ro. Important este ca, împreună, să rezolvăm toate lucrurile care ne afectează, pentru că scopul este unul comun: un trai mai bun pentru noi şi copiii noştri.

 

Cu respect,

Antoneta Ioniţă, deputat PNL Brăila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro