Mergi la conţinutul principal

"Anotimpul visării", o cronică lirică a vieţii

Directorul Şcolii "Mihai Eminescu", unde profesorul Barău a predat timp de 34 de ani, din care 25 a fost director, profesoara Maria Neicu a evidenţiat implicarea dascălului în ridicarea stadardului şcolii şi contribuţia la construirea renumelui de care se bucură astăzi. Editorul cărţii, reprezentanta editurii "Zeit", Gina Moldoveanu, a făcut câteva aprecieri critice la adresa volumului. Scriitorul bucureştean Vasile Andru a spus că din punctul său de vedere, această carte este o cronică lirică a vieţii lui Dumitru Barău. "Cartea este împărţită în cinci timpi şi un dor. Cel mai frumos timp cântat este al dragostei, iar cel mai dramatic e timpul întrebărilor fără răspuns despre existenţă şi marea trecere, la care poetul va desluşi un răspuns psalmic în Dorul de Tine, Doamne". Moderatorul întâlnirii literare a fost publicistul Dumitru Anghel, care a apreciat poeziile drept autentice şi foarte valoroase. Profesorul Vasile Zbarcea a evidenţiat abilităţile de dascăl ale lui Dumitru Barău şi a spus că este un poet incomod pentru că reuşeşte să nu piardă măsura. Scriitorul Constantin Gherghinoiu consideră că Dumitru Barău a realizat cel mai întârziat debut al literaturii române, debutul unui poet important şi adevărat. "Am descoperit în paginile cărţii, alcătuită simfonic, o sensibilitate vie. Din poezia sa se mai vede cultura poetică, faptul că a citit multă poezie şi ştie să stăpânească materia poetică, că are vocaţie didactică", a apreciat directorul Liceului Pedagogic, Constantin Gherghinoiu. Finalul alocuţiunilor critice a aparţinut profesorului Viorel Mortu, care a spus că volumul este frumos, elegant, dar că alegerea corpului de literă ca de album de familie nu a fost foarte fericită, că nu slujeşte cartea, dă impresia că nu ar fi un volum de ieşit în lume, iar această carte chiar este una cu care se poate ieşi în lume.

"Nu e un volum unitar. Am remarcat modele livreşti îndepărtate, faptul că emisia lirică iese din perspectiva unor experienţe literare îndepărtate. Este o poezie a senectuţii, în care remarc tonul grav, reflexiv. O temă care mi-a plăcut foarte mult şi unde chiar cred că are ceva de spus este poezia religioasă, o poezie a căutării, a îndoielii, a scrâşnirii, o poezie neliniştită, foarte bine strunită prozodic, foarte bine şlefuită sintactic, curată ca formă literară şi profundă în sensibilitate. Poezia erotică nu acoperă sensul exact al temei, este dor de dor, o poezie a discreţiei, a nostalgiei, un parfum de poezie a iubirii. Mi-au mai plăcut pastelurile, unde se simte mâna maestrului, cititorul de poezie bună", a spus prof. Viorel Mortu.

După toate aceste alocuţiuni, profesorul Dumitru Barău s-a declarat copleşit de emoţie şi mulţumit că a reuşit să publice acest volum deoarece simte că aşa rămâne în urma sa o amintire frumoasă. Înainte de acordarea autografelor a citit o poezie intitulată "Toamna", anotimp care a recunoscut că îi place foarte mult. Evenimentul a fost organizat de Şcoala "Mihai Eminescu" şi Liceul Pedagogic "D.P. Perpessicius".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro