Mergi la conţinutul principal

Anotimpul rece, un pericol real pentru femeile insarcinate

Odata cu intrarea iernii in drepturi, la Maternitatea braileana au inceput sa apara si cazuri in care femeile gravide prezinta riscul pierderii sarcinii in luna mare. Astfel, in numai o saptamina, medicii s-au confruntat cu citeva cazuri de disgravidie, doua dintre acestea fiind chiar foarte grave. Potrivit dr. Alexandru Balta, purtator de cuvint al Spitalului de Obstetrica Ginecologie Braila, disgravidia tardiva reprezinta o afectiune caracteristica femeii gravide in ultimul trimestru al sarcinii. Aceasta se manifesta prin edeme ale miinilor si ale picioarelor, hipertensiune arteriala si albuminurie (pierderea proteinelor prin urina).
"In aceasta iarna ne-am confruntat - pina acum - cu citeva astfel de cazuri care, din fericire, au fost rezolvate prin interventii chirurgicale de urgenta, soldate cu feti vii", a declarat dr. Balta.
Dupa cum a relatat sursa citata, un caz care a pus probleme deosebite este cel al lui A.F. (30 ani), care avea o sarcina de 37 saptamini si s-a prezentat cu hipertensiune arteriala (14 cu 8), desi se stie ca, la gravide, tensiunea arteriala trebuie sa scada. La internare, femeia a prezentat mici metroragii, dureri de burta si, in ciuda administrarii tratamentului pentru mentinerea sarcinii, metroragia a continuat. Deoarece exista riscul pierderii fatului prin desprinderea placentei, s-a intervenit chirurgical si s-a extras o fetita de 2.900 grame, cu nota 9 la nastere. Potrivit dr. Alexandru Balta, atit evolutia mamei, cit si a copilului au fost foarte bune. Un alt caz grav a fost cel al unei tinere de 24 ani care s-a prezentat la Urgenta cu edeme si cu tensiunea arteriala de 17 cu 10. "A prezentat contractii puternice ale uterului si suspiciunea de dezlipire a placentei, motiv pentru care s-a intervenit de urgenta si s-a extras un baiat de 2.400 grame, cu oarecare suferinta, ceea ce a determinat transferarea sa in sectia de Reanimare nou-nascuti, in prezent fiind bine", a declarat purtatorul de cuvint al Maternitatii. Dupa cum a povestit tinara mama, pe perioada sarcinii ea nu a fost consultata de un medic specialist si nu a tinut regim.
Dr. Balta a precizat ca disgravidia tardiva este mult mai frecventa in sezonul rece (din cauza frigului), fiind favorizata si de o alimentatie neadecvata (mincare sarata, grasa, abundenta). Pe perioada sarcinii, femeia creste in greutate cu aproximativ 10 kg, cel mult 15 kg. Femeia cu disgravidie creste in greutate peste aceasta limita, ajungind la un plus de pina la 30 - 40kg. "Cu cit femeia este mai obeza si mai disgravidica, cu atit fatul sufera, pentru ca in aceasta afectiune placenta sufera un proces de involutie. In acest fel, schimburile normale materno-fetale sint afectate si daca femeia nu se prezinta de urgenta la medicul specialist, fatul sufera si poate muri, ajungindu-se chiar, in cazurile grave, la decesul femeii" a explicat dr. Balta despre riscurile la care se expun femeile cu astfel de afectiuni. Potrivit sursei citate, prevenirea acestei situatii grave, mai ales in sezonul rece, inseamna regim alimentar. Femeia gravida trebuie sa manince cumpatat si sa evite acriturile (nu are voie decit sa guste). Regimul, dispensarizarea gravidei, cu urmarirea atenta a edemelor si a greutatii corporale, care nu trebuie sa depaseasca 3 - 4 kg pe trimestru, sint conditiile principale care trebuie respectate de orice femeie insarcinata, pentru a preveni aparitia disgravidiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro