Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ANIF a început lucrările pentru aprovizionarea cu apă a Lacului Sărat 2

• este primul pas pentru salvarea Lacului Sărat 1, cel pe malul căruia se află Staţiunea Lacu Sărat, şi care în prezent este aproape secat • măsurile de salvare a lacului au fost stabilite în cadrul unei întâlniri a specialiştilor din mai multe instituţii de profil • la şedinţa care s-a desfăşurat, joi, în staţiunea Lacu Sărat, a participat şi Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş

 

Aşa după cum s-a stabilit la întâlnirea de lucru defăşurată joi, 12 septembrie, în prezenţa Ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş,  privind necesitatea salvării Lacului Sărat, care în prezent este aproape secat, operaţiunea a început încă de a doua zi. Astfel, ieri, vineri, 13 septembrie, au demarat lucrările de aprovizionare cu apă din Dunăre a Lacului Sărat 2, din care urmează să fie dirijată apa spre lacul principal, printr-o subtraversare a căii ferate şi a drumului comunal care despart cele două lacuri.

Astfel, filiala brăileană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare a început să lucreze la decolmatarea a circa 4 km de canal, tocmai din zona localităţii Albina. Nefolosită de ani de zile, respectiva porţiune de canal este plină de vegetaţii şi aluviuni, fiind necesară şi spargerea unor dopuri de pământ şi drumuri create ad -hoc, degajarea subtraversărilor, montarea definitivă de tuburi etc.

“În maximum o săptămână, fiind nevoie şi de umectarea canalului şi liniştirea apei, vom putea alimenta cu apă Lacul Sărat 2”, ne-a declarat Vasile Turcitu, directorul ANIF Brăila. Acesta a precizat că alimentarea se face gradual, puţin câte puţin (cu 1mc/sec), iar în continuare debitul va creşte sau nu în funţie de rezultatelor analizelor de laborator efctuate de Institutul Naţional de Balneologie. “Suntem foarte mulţumiţi de promptitudinea firmei Europaco din Galaţi  şi profesionalismul excavatoristului; primim un sprijin serios de la Primăria Chiscani, inclusiv printr-un buldoexcavator, iar un alt avantaj a lucrării actuale este că se crează posibilitatea irigării cu motopompe a circa 650 ha de culture agricole şi păşuni, precum şi asigurarea cu apă a animalelor din zonă”, ne-a mai declarat directorul ANIF Brăila.

Reamintim că, la şedinţa de joi, s-a stabilit ca măsuri pe termen scurt, alimentarea treptată cu apă din Dunăre a Lacului 2, apoi dirijarea apei către Lacul 1, în etape, astfel încât aportul de apă să se facă doar în măsura în care zăcământul de sare şi de nămol sapropelic să nu fie afectat.
Categorie articol: 

Comentarii