Mergi la conţinutul principal

Angajatorii vor trimite la ITM contractele de muncă înainte ca lucrătorii să înceapă activitatea

Angajatorii care nu trimit contractele de muncă la ITM cel târziu în preziua începerii activităţii unui lucrător riscă amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare contract neînregistrat, iar pentru declararea unor date eronate pot primi amenzi de până la 5.000 de lei, a decis Guvernul. Prevederile sunt cuprinse într-o Hotărâre elaborată de Ministerul Muncii, care a fost aprobată vineri de Executiv. Actul normativ prevede că angajatorii sunt obligaţi să înregistreze în Registrul general de evidenţă a salariaţilor elementele de identificare a tuturor salariaţilor - nume, prenume, CNP, data angajării, funcţia şi tipul contractului - cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. În acelaşi Registru trebuie înregistrate data şi motivul încetării contractului individual de muncă.
Registrul trebuie transmis la Inspectoratul Teritorial de Muncă cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către primul salariat şi, ulterior, de către fiecare nou salariat.
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii prevede că, pentru fiecare contract neînregistrat în Registru anterior începerii activităţii salariaţilor, se aplică o amendă de 1.500 de lei, fără ca valoarea cumulată a amenzilor să depăşească 20.000 de lei. Pentru completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate se vor aplica amenzi de 3.500 - 5.000 de lei.
Decizia a fost luată după ce s-a constatat că angajatorii se folosesc de lacunele din legislaţie pentru a nu face forme legale lucrătorilor.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii sunt obligaţi să înregistreze contractele de muncă la inspectoratele teritoriale de muncă în termen de 20 de zile de la încheierea lor. Aceştia au obligaţia de a transmite registrul în formă electronică la Inspectoratul Teritorial de Muncă în termen de 20 de zile de la data angajării primului salariat. Ulterior, obligaţia de transmitere a modificărilor intervenite trebuie îndeplinită în termen de cinci zile. Potrivit aceloraşi surse, depistarea muncii nedeclarate de către Inspecţia Muncii este îngreunată de faptul că angajatorii încheie contracte scrise cu lucrătorii, dar pe care le înregistrează la inspectoratele teritoriale de muncă doar în cazul unui control. Acest lucru este înlesnit şi se faptul că lucrătorii sunt de acord să nu le fie înregistrate contractele, iar în cazul unui control declară sub semnătură că lucrează pentru angajator doar de câteva zile. Dacă ar creşte numărul controalelor Inspecţiei Muncii pentru depistarea acestor cazuri, ar fi afectate celelalte obligaţii legale de control, spun reprezentanţii ministerului.
Prevederile Hotărârii aprobate de Guvern vor intra în vigoare la zece zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro