Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Angajatorii braileni inca mai au probleme cu respectarea prevederilor Codului Muncii

Inspectorii de munca braileni au constatat ca agentii economici locali au lacune in aplicarea si respectarea precederilor legale in domeniul relatiilor de munca. Un raport de activitate al inspectorilor aferent primului semestru al anului in curs reliefeaza in mod clar acest lucru, pentru corectarea deficientelor constatate fiind dispuse masuri punctuale. In plus, au fost aplicate si amenzi pentru sanctionarea abaterilor grave in valoare de peste 25.000 RON. Concret, in ceea ce priveste timpul de munca, din controalele efectuate a rezultat ca sint agenti economici care nu respecta prevederile legale referitoare la durata normala a programului de lucru, compensarea cu timp liber platit sau plata cu spor a orelor suplimentare, iar unele dintre acestea nu se evidentiaza timpul de munca sau nu-l evidentiaza corect in foile colective de prezenta. Numai pentru astfel de abateri au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare totala de 12.000 RON. "De asemenea, 33 angajatori nu au afisat programul de lucru. Au fost constatate deficiente privind plata sporului cuvenit pentru munca prestata pe timp de noapte la un numar de 24 angajatori, aplicindu-se sanctiuni contraventionale in valoare totala de 6.000 RON. Mai mult, un numar de 22 unitati nici macar nu au informat ITM ca utilizeaza in mod frecvent munca de noapte", a dat citeva exemple inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva.
In ceea ce priveste timpul de odihna, potrivit raportului semestrial al ITM Braila au fost depistati 116 angajatori care nu respectau dispozitiile legale privind sporul cuvenit salariatilor pentru acordarea repausului saptaminal in alte zile decit simbata si duminica, precum si in zile de sarbatoare legala. Au fost astfel sanctionati 5 angajatori cu amenda in valoare totala de 7.500 RON. Un numar de 3 angajatori care au prestat activitate in zile de sarbatoare legala nu au acordat salariatilor sporul de 100 % sau compensarea cu timp liber. De asemenea, la un numar de 175 unitati au fost constatate deficiente constind in neplata indemnizatiei aferente concediului de odihna neefectuat la incetarea raporturilor de munca, cit si faptul ca salariatii nu au beneficiat de dreptul legal de a-si efectua concediul de odihna integral.
Un alt capitol important la care au fost constatate deficiente este plata salariilor la termenele negociate. In urma controalelor efectuate in primul semestru al anului au fost identificati 71 angajatori care nu respectau termenele de plata a salariilor. De asemenea, au fost constatate situatii in care angajatorii nu achitau salariile negociate, sau nu acordau in totalitate drepturile salariale si cele cuvenite la incetarea raporturilor de munca. In plus, ca urmare a controalelor efectuate s-a constatat ca angajatorii fac retineri din salariu, fara ca in cauza sa existe o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii