Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Angajat al Primăriei Smârdan, condamnat pentru că a bătut un brăilean

• Andrei Radu a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru că l-a lovit cu băţul pe un brăilean • incidentul s-a petrecut pe Braţul Măcin al Dunării, iar victima a avut nevoie de două săptămâni de îngrijiri medicale • Radu a picat testul cu detectorul de minciuni, însă a negat constant că l-ar fi agresat pe Marian D. • Ionel Chirilă, cumnatul agresorului, a fost amendat pentru mărturie mincinoasă

 

Sentinţă în cazul agresiunii petrecute pe Braţul Măcin al Dunării, în urmă cu trei ani.

Judecătoria Brăila l-a condamnat pe Andrei Radu, în vârstă de 47 de ani, şofer la Primăria Comunei Smârdan (Ghecet), judeţul Tulcea, la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Radu a negat săvârşirea infracţiunii, a refuzat să coopereze cu organele judiciare şi a refuzat să semneze procesele-verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de inculpat, afirmând în mod constant că este nevinovat. Cu toate acestea, nu a scăpat de condamnare.

Cumnatul inculpatului Andrei Radu, Ionel Florin Chirilă, de 39 de ani, marinar de profesie (martor la agresiune) a fost condamnat şi el la 1.800 lei amendă penală pentru mărturie mincinoasă, după ce a făcut afirmaţii neadevărate şi a refuzat testul cu detectorul de minciuni. Andrei Radu l-a lovit pe un brăilean pe care l-a bănuit că i-ar fi furat peştele capturat pe Braţul Măcin, victima având nevoie de 14 zile de îngrijiri medicale. Sentinţa de condamnare nu este definitivă.

 

Pe Dunăre, legea celui mai tare

Incidentul a avut loc în ziua de 14 martie 2015. Potrivit dosarului penal, în acea zi, brăileanul Marian D. a plecat din municipiul Brăila, pe Dunăre, cu ambarcaţiunea proprietate personală (dotată cu motor Yamaha de 20 CP) cu intenţia declarată de a ajunge la prietenii săi care deţin o microfermă pe malul stâng al Braţului Măcin, în zona km fluvial 5.

Ajuns în zona km 4,5 brăileanul a intrat pe lângă dig, cu intenţia de a-şi continua deplasarea. În acel moment, a fost ajuns din urmă de o barcă din tablă, cu motor, în care se aflau inculpaţii Andrei Radu şi Ionel Florin Chirilă, acesta din urmă aflându-se la manşa motorului. Procurorul care s-a ocupat de caz preciza anul trecut, în momentul finalizării anchetei:

“Cei doi s-au apropiat cu viteză de barca brăileanului, l-au abordat, iar inculpatul Radu Andrei i-a adresat injurii, acuzându-l că ar fi umblat la uneltele lor de pescuit pe care le lăsaseră în apă şi că le-ar fi luat peştele din ele. Radu Andrei a luat din barcă un băţ lung de trei metri şi a început să-l lovească peste coapsa piciorului stâng, însă, datorită lungimii băţului, incomodat fiind, a luat din barcă o “bură” (băţ scurt având la capăt un cârlig metalic, folosit de obicei pentru scoaterea peştelui mare din apă) şi a început să-l lovească peste încheieturile palmelor şi peste piciorul stâng”.

După un timp, Chirilă a intervenit în altercaţie şi a încercat să-l potolească pe bătăuş, spunându-i: “Gata, mă!”. Asta în condiţiile în care, până în acel moment, asistase pasiv la agresiune. Imediat după incident, tulcenii s-au îndepărtat şi au plecat în direcţia de unde-şi făcuseră apariţia, cu barcă cu tot.

În urma lor, brăileanul şi-a continuat deplasarea către ferma prietenilor săi, dar, ajuns la destinaţie, a constatat că nu se afla nimeni acolo. L-a sunat atunci pe Pavel, îngrijitorul de la fermă, şi i-a povestit ce i s-a întâmplat, iar când acesta şi-a făcut apariţia i-a arătat vânătăile pe care le-a căpătat cu ceva timp în urmă pe Braţul Măcin. Victima nu şi-a mai aşteptat prietenii, ci a făcut cale-ntoarsă la Brăila, deşi se deplasa cu mare greutate, acuzând dureri din pricina loviturilor pe care le primise.

După ce a tras barca la ponton, pe malul Dunări, Marian D. l-a întâlnit pe un alt prieten, Gheorghe N., căruia i-a povestit ce i s-a-ntâmplat şi care avea să-l ducă acasă cu maşina. Martorul le-a povestit poliţiştilor că l-a văzut pe Marian D. “mergând greu şi şchiopătând şi având mâinile umflate din cauza loviturilor” . În aceeaşi zi, victima s-a prezentat împreună cu soţia la Secţia Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Corp B, unde a primit îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu “policontuzii prin agresiune; contuzie mână bilateral; contuzie coapsa stângă şi genunchi stâng”. Potrivit Serviciului de Medicină Legală Judeţean Brăila, brăileanul bătut pe Braţul Măcin a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

Potrivit anchetatorilor, inculpatul Andrei Radu a negat orice altercaţie fizică sau verbală avută cu Marian D. Deşi a picat testul cu aparatul poligraf, tulceanul de la Smârdan a negat constant săvârşirea infracţiunii. Totodată, a refuzat să semneze procesele verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect şi de inculpat. Cumnatul său, Ionel Florin Chirilă, a picat şi el testul cu detectorul de minciuni, după ce a afirmat că brăileanul nu ar fi fost lovit. Victima, însă, a trecut cu brio testul cu aparatul poligraf.
Categorie articol: 

Comentarii