Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Angajari clientelare, la CET SA

Directorul CET, Nicu Bajan, are o politica de personal originala, recrutindu-si angajatii din cercul de apropiati. Prezent intr-o conferinta de presa a PNL, in care venise sa demonteze acuzatiile aduse recent de reprezentanti ai PD si PLD, privind, printre altele, angajarile clientelare pe care le-ar face, Bajan s-a afundat singur, recunoscind ca reprosurile ce i se aduc sint adevarate. Nelinistitor este insa faptul ca Nicu Bajan nu pare a fi constient ca ceea ce face nu este in regula si nu intelege care este problema, in faptul ca nu a dat niciodata publicitatii vreun post vacant, asa cum singur a recunoscut-o, si nu a organizat niciodata vreun concurs, pentru angajare de personal. Mai mult, directorului CET ii este neclar ce este acela "concurs" pentru angajare: "Acum, depinde ce intelegeti dvs. prin "concurs". Intelegeti anunt in presa, "angajam referent" etc.? Domnule, CET este o societate comerciala, care are politica ei, strategia ei, inclusiv in ceea ce priveste recrutarea si selectia de personal". Intrebat fiind daca el recruteaza personal pentru societatea la care actionar este CLM, dintre membrii PNL, Bajan a raspuns: "De ce nu? Deci, cind ai nevoie de angajat un om intr-un anumit loc specializat, mi se pare corect sa apelezi in primul rind la cercul de oameni despre care stii ca au preocupari in domeniul respectiv si, bineinteles, sa faci dupa aceea o selectie de CV-uri, sa faci un interviu si sa selectezi omul care este cel mai potrivit pentru postul respectiv. Si as mai vrea sa precizez ceva: evolutia personalului a fost de la 672 la 653 de cind eu sint director, iar angajarile au fost de ordinul pina la degetele de la o mina, deci nu au fostul "fara noima"".
Intrebat fiind daca isi da seama ca a recunoscut ca face angajari pe criterii politice, Bajan a dat inapoi: "Dar eu nu am spus asta,
asta o spuneti dvs. Eu am spus ca ai in fata un CV, un interviu, dupa care decizi si selectezi omul potrivit".
L-am chestionat, ieri, si pe presedintele PNL Braila, Petrica Popa, care este si consilier municipal, daca i se pare normal ca angajarile la CET sa fie facute pe criterii politice, fara anuntarea posturilor vacante si fara concurs, asa cum a admis colegul sau de partid. Popa considera ca presa a inteles gresit cele spuse de Bajan: "Cred ca prin intrebarea pusa de dvs. induceti un raspuns pe care-l doriti dvs. Parerea mea este ca in orice societate comerciala se poate face angajare pe baza interviului si a CV-ului fiecarei persoane. Poate sa vina cine doreste, cine afla poate sa vina, si eu cred ca s-a aflat, ca s-au dat publicitatii aceste posturi vacante".
Intrebat direct daca a dat vreodata publicitatii vreun post vacant, directorul Bajan a admis: "Nu, pentru ca am considerat ca e mai eficient ca recrutarea sa se faca dintr-un cerc de oameni care au preocupari in domeniul respectiv". L-am mai intrebat pe directorul CET cum a recrutat-o pe sotia lui Marian Ghionu, membru CA la CET. Raspunsul a fost : "Exact asa cum v-am spus, printr-un concurs de CV-uri. Cum a aflat doamna Ghionu de acest post vacant? Prin faptul ca este sotul sau in CA la CET".

"Eu consider ca n-am facut nici o discriminare si a fost o strategie normala de recrutare"

In acest context, in care directorul CET admite ca numai un numar restrins de persoane afla despre existenta unui post liber la CET si, deci, isi poate manifesta interesul pentru a-l ocupa, Bajan nu considera ca se discrimineaza o gramada de oameni care poate sint buni specialisti, dar nu au rude sus-puse in societate, care sa-i anunte de aceasta oportunitate: "Dar eu nu am tinut ascuns faptul ca vom infiinta un nou serviciu de programe - dezvoltare, care va avea ca obiectiv principal sa atraga finantari". Ca si cum o simpla afirmatie, cum ca, la un moment dat al vietii lui, va infiinta un serviciu la CET peste doua zile sau peste 10 luni, este egal cu a anunta ferm organizarea unui concurs pentru postul X sau Y, cu cerinte clare, cu conditii clare si cu documentatie de concurs clara. "Adica cum?! Cine a fost interesat realmente de un loc de munca, a aflat, a venit cu un CV la CET. Eu consider ca n-am facut nici o discriminare si a fost o strategie normala de recrutare si selectie a celor citiva oameni pe care i-a angajat CET pentru a-si completa necesitatile de personal", a mai comentat Bajan.
Atentionat ca, prin ascunderea posturilor vacante si realizarea de angajari doar din cercul de "apropiati" pierde in primul rind CET-ul, dat fiind ca pot fi o multime de specialisti buni, care nu afla de aceste posturi si nu isi depun CV-ul, presedintele PNL, Petrica Popa, care, in calitate de consilier municipal, ar trebui sa fie interesat de bunul mers al activitatii societatii, a comentat, chipurile sarcastic: "Mai sint si membri PD specialisti, vreti sa spuneti...".
La rindul sau, consilierul Peter Mitu a incercat sa-i sara in ajutor colegului sau de partid: "Nu cred ca se poate vorbi despre o politica de angajari pe criterii politice, cind avem doar cazul acestei doamnei Ghionu, care este membru PD. Domnul Bajan are obligatia sa faca aceste angajari conform regulamentului de ordine interioara al CET. Daca acel regulament nu pretinde organizarea de concurs, cu anunturi in ziare, la AJOFM etc., nici domnul Bajan nu a avut nici o obligatie sa faca acest lucru".
Pe de alta parte, directorul CET se arata indignat si de recentele declaratii ale consilierului municipal Grigore Potec, care a spus ca salariul managerului unitatii, acum doi ani, era de 100 de milioane lei vechi, brut. Bajan sustine ca salariul sau brut este mai mic de 50 de milioane lei si sustine - evident, retoric! - ca are de gind sa-i ceara restul banilor, pina la 100 de milioane, lui Potec, in instanta: "Vreau sa va spun ca sint aberatii, probabil domnul Potec o fi fost membru in AGA unui CET de pe Luna, si acolo directorul avea un salariu de 100 de milioane de lei pe luna. O sa solicit prin instanta sa-mi completeze diferenta de la salariul pe care-l am, pina la 100 milioane lei vechi, care ar fi fost acum doi ani, fara sa-l mai indexez cu rata inflatiei din ultimii doi ani".
Precizam ca, potrivit legii, angajatorii care isi au sediul, respectiv domiciliul in judetul Braila, au obligatia sa comunice toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contraventie si conduce la aplicarea unor amenzi intre 1.500 lei si 2.500 lei. Acest lucru este precizat in orice anunt cu locuri de munca vacante, publicat in presa de AJOFM.
Categorie articol: 

Comentarii