Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Angajare de clown" - un regal actoricesc

Simbata seara, pe scena Teatrului "Maria Filotti" a fost prezentat spectacolul "Angajare de clown" de Matei Visniec. O tragicomedie, in care cinismul specific lui Visniec cucereste. Este imposibil sa nu rizi si sa nu plingi si sa nu-ti doresti, macar pentru citeva clipe, ca viata sa nu fie asa cum o descrie Visniec: dura, nemiloasa cu cei slabi. Daca ar fi sa ne gindim scolareste, care este mesajul acestui spectacol, am putea spune foarte simplu, ca este aproape inutil sa iti ucizi contracandidatii, pentru ca mereu vor veni altii, ca viata este o lupta continua, iar sansele de a cistiga scad pe masura ce inaintezi in virsta. Fiecare om s-a confruntat, cel putin o data in viata, cu concurenta pentru o piine, pentru o viata mai buna.
Specific pieselor lui Visniec este acea schimbare brusca de registru, de la comedie la tragedie, schimbare care face posibila suportarea tensiunii, de altfel, la fel ca in viata. Viziunea regizorala a lui Radu Nichifor, costumele si decorul, scenografia realizata de Yvonne Adeline Pater pun in evidenta slabiciunile personajelor, obsesiile lor, facindu-i astfel prazi usoare pentru ceilalti. Este un spectacol curat, fara duritati inutile, care reuseste sa sensibilizeze spectatorul. Foarte importanta si inspirata pentru transmiterea sentimentelor s-a dovedit si coloana sonora, creata de Cornel Cristei, arii din opere celebre, precum "Aida" de Verdi sau "Paiate" de Leoncavallo, sprijina demersul regizoral si actoricesc, astfel incit acesta devine un tot unitar, fara discontinuitati.
Remarcabile pot fi numite si cele trei recitaluri actoricesti sustinute de Marius Manole, Cornel Cimpoae si Alin Florea. Marius Manole declama, danseaza, face giumbuslucuri, are prezenta de spirit, este stralucitor insa toate acestea nu ar fi fost posibile fara parteneri de scena pe masura. Daca la Cornel Cimpoae spectatorul se poate astepta la un joc foarte bun, asa cum a mai facut-o si in alte spectacole in care a avut roluri importante, revelatia din "Angajare de clown" este Alin Florea. Potentialul sau putea fi ghicit din aparitiile episodice avute in alte piese precum "Nazdravanul occidentului", insa adevarata masura a talentului sau a fost data acum, in rolul unui clown batrin si vicios. Un joc viu, care completeaza foarte bine celelalte doua personaje. Fiecare dintre cei trei clowni au momentele lor de glorie, monologurile in care sint aplaudati la scena deschisa, in doua scene sint absolut perfecte si emotionante: monologul lui Cornel Cimpoae - Pippo, cel mai batrin clown dintre cei trei, acompaniat de cea mai cunoscuta arie din "Paiate" de Leoncavallo, scena in care zadarnicia vietii si durerea inutilitatii razbate dincolo de cuvinte, si momentul in care cei trei, inchisi in acea camera fara ferestre aud cum un circ, sansa lor, trece pe strada, iar ei nu pot sa o prinda. Agitatia celor trei clowni in acel moment si golul imens simtit dupa ce "au pierdut trenul" transmit foarte bine spectatorilor disperarea de care poate fi cuprins oricine trece printr-o situatie similara. Un spectacol ce merita vazut si care in mod sigur va sta multa vreme pe afisul teatrului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii