Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Angajaţii Consiliului Judeţean încă mai aşteaptă plata salariilor

Consiliul Judeţean Brăila se întruneşte, astăzi, în şedinţă "de îndată" pentru numirea celui ce va prelua conducerea instituţiei, după ce prefectul Vasilica Vîlcu i-a suspendat din funcţii de Gheorghe Bunea Stancu şi Florin Mija, din posturile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte.
Ovidiu Nechita, cel de-al doilea vicepreşedinte al CJ, este, din surse autorizate, cel ce va urca la comanda instituţiei.
Şedinţa de astăzi, programată pentru orele 9.00, vine şi pe fondul faptului că angajaţii instituţiei nu şi-au luat banii, programaţi la plată pentru data de 13 ale lunii, în contextul în care ordonatorul principal de credite şi unicul posesor de specimen de semnătură bancară, Gheorghe Bunea Stancu, este arestat la domiciliu, iar prefectura a antamat suspendarea, fiind condiţionată de decizia instanţei de judecată privind măsura preventivă impusă în acest caz.
Între timp, joi, Curtea de Apel Galaţi a soluţionat şi contestaţiile depuse în cazul acestor măsuri preventive, iar decizia finală a rămas arestarea la domiciliu a lui Stancu şi a lui Mija, dar şi continuarea cercetării sub control judiciar a celui de-al treilea inculpat din acest caz, Nicolae Moisiu, şeful Serviciului "Achiziţii Publice".

"Nu, nu ne-am luat banii!"

Pentru cei 200 de angajaţi subordonaţi financiar Consiliului Judeţean, şedinţa de astăzi este de maximă importanţă tocmai fiindcă niciunul nu şi-a luat salariul. Cei mai mulţi speră să primească banii în conturi măcar mâine, după ce noul şef va semna documentele aferente virării sumelor.
"Nu, nu ne-am luat banii, aştept şi eu ca toată lumea, am auzit că marţi am putea să-i luăm, aştept veşti de la colegi", ne-a spus una dintre angajatele Consiliului Judeţean.
Dacă unii salariaţi doar sperau ca marţi să vadă mai multe cifre în conturile lor bancare, alţii dădeau, ieri, ca sigură ziua de marţi ca zi de salariu: "Am înţeles că deja s-au şi semnat parte dintre hârtii şi că marţi vom lua banii. Este vorba despre acordul băncii pentru specimenul de semnătură şi cred că e doar o chestiune de timp până vor intra banii în conturi".

Stancu, "liniştit" în Rahova

Cu sau fără Stancu, activitatea CJ pare să fi intrat în linie dreaptă, deşi, joi, cu un optimism inexplicabil, Gheorghe Bunea Stancu a compărut în faţa instanţei, care i-a judecat contestaţia de anulare a măsurii arestului la domiciliu, şi chiar susţinea că "dacă se va schimba încadrarea juridică, se vor da şi salariile".
N-a fost aşa, adică magistraţii au bătut arestul la domiciliu în cuie şi au respins toate contestaţiile dispuse în acest caz, până şi pe aceea a procurorilor anticorupţie, care solicitau arestarea preventivă în regim închis a tuturor inculpaţilor. Ba chiar, Stancu şi Moisiu au fost obligaţi să dea şi câte 100 de lei cheltuieli judiciare.
Cum nimic din ceea ce s-a întămplat până acum în acest dosar nu s-a produs nici repede şi nici uşor, nici această ultimă decizie a Curţii n-a venit fără emoţii pentru părţi şi fără răsturnări bruşte de situaţie.
Dosarul Stancu s-a dovedit a fi greu chiar şi pentru judecători. Toţi magistraţii care au intrat în sală au cerut, de îndată, "abţinerea", ba chiar, la judecarea contestaţiei, DNA a şi recuzat judecătorul. Numai că aceste cereri nu au fost aprobate, motiv pentru care magistraţii au fost puşi în postura de a declara deschisă judecata.
Primul care a cerut să se abţină a fost judecătorul Florian Costin, din cadrul Tribunalului Galaţi. Magistratul Costin este unul dintre penaliştii cu greutate ai Tribunalului Galaţi, transferat aici de la Tulcea, în 2011, pe funcţie de conducere. Acesta a fost declarat în 2007 în stare de incompatibilitate pentru căteva luni după ce s-a constatat că a fost şi asociat la SC Medigroup Consult SRL şi a câştigat 27.000 de lei în anul 2007 din această activitate. A renunţat la cele 11 părţi sociale ce le avea în acea firmă şi a cerut transferul la Galaţi, "din motive personale". Costin este gălăţean şi are un CV bine construit în Penal.
Cererea sa de abţinere a fost judecată tot de un complet al Tribunalului şi a fost respinsă. Motivarea abţinerii nu a fost făcută publică. Judecătorul Florian Costin este şi primul magistrat care le-a dat lui Stancu şi lui Mija arestarea la domiciliu, iar lui Nicolae Moisiu, cercetarea sub control judiciar.
Pe 14 august, părţile au intrat în Curtea de Apel, în jurul orei 8.00, iar la 8.30, judecătorul de şedinţă, Mariana Cristache, un alt penalist cu renume în Galaţi, a cerut să se abţină.
După câteva zeci de minute de deliberări, colegii judecătoarei au trimis-o din nou în sală şi i-au refuzat cererea de abţinere. Motivarea abţinerii nu a fost făcută publică. Cel mai probabil, magistratul a invocat faptul că îl cunoaşte pe întâiul inculpat din dosar: Gheorghe Bunea Stancu. Cererea a fost respinsă, dar câteva minute mai târziu, DNA a cerut recuzarea judecătoarei, cerere respinsă. După judecată, Stancu s-a întors de unde a plecat. El este de atunci acasă, pe strada Rahova, în arest la domiciliu. Aşa va fi până pe 6 septembrie, dacă instanţa nu decide altfel.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii