Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Andronescu va emite "un ordin modificat" care să fie în concordanţă cu noua lege a educaţiei

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, a declarat luni că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va emite un alt ordin privind numirea directorilor de şcoli, care să fie în concordanţă cu legea nouă a educaţiei naţionale.
"Urmează să se reglementeze în următoarea săptămână pentru că legea adoptată prin asumare nu a fost supusă unei moţiuni de cenzură, legea va trebui să intre în vigoare şi vor intra noile reglementări. În consecinţă, ministrul va emite un ordin modificat, va modifica ordinul pe care l-a trimis în teritoriu, repet, şi care de fapt nu a creat efecte, el nu a fost aplicat, deci oarecum discuţia s-a inflamat inutil", a declarat Duvăz, la finalul şedinţei BPN de luni.

Deputatul a mai explicat că ordinul n-a creat efecte, n-a fost publicat, deci n-a fost pus în aplicare. Întrebat dacă este un pas înapoi emiterea unui nou ordin, Duvăz a declarat: "El nu făcuse pasul înainte, deci nu e un pas înapoi. E vorba de o aducere la zi".

Vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, a precizat luni că PDL şi PSD au stabilit ca ordinul ministrului Educaţiei să nu producă efecte până la finalul săptămânii, când va fi promulgată noua lege a educaţiei şi finalizate normele pentru organizarea concursurilor pentru directorii de şcoli.

Social-democratul a declarat că PDL şi PSD au discutat "în mod clar" în şedinţa coaliţiei despre ordinul emis de ministrul Ecaterina Andronescu, stabilind că trebuie promulgată noua Lege a educaţiei şi finalizate în paralel, până la sfârşitul săptămânii, normele metodologice pentru organizarea concursurilor pentru funcţiie de directori de şcoli, în acel moment ordinul devenind "caduc şi putând fi revocat".

"În primul rând, trebuie să fie promulgată legea nouă, pentru că de aici plecăm. Legea nouă prevede foarte clar o descentralizare. În clipa în care a fost promulgată, în paralel cu această promulgare, doamna ministru trebuie să urgenteze elaborarea normelor pentru organizarea concursurilor pentru numirea directorilor de şcoli şi, în clipa în care, la finalul acestei săptămâni, normele vor fi gata, acel ordin va deveni caduc, devine efectiv inoperant şi atunci poate fi revocat", a explicat Nichita. El a adăugat că normele pot apărea "vineri, sâmbătă, duminică".

El a adăugat că cele două partide au convenit că termenul este finalul săptămânii. Întrebat dacă, până la intrarea în vigoare a normelor metodologice, Ecaterina Andronescu intenţionează să numească directori prin ordinul de ministru, Nichita a răspuns: "S-a discutat foarte clar ca să nu se schimbe directorii de şcoli, ei sunt în clipa de faţă numiţi cu delegaţie şi nu poţi să-i schimbi".

Social-democratul a mai spus că, prin ordinul dat, ministrul Andronescu a dorit stoparea politizării directorilor de şcoli, în condiţiile în care "inspectorii generali numeau pe criterii politice tot felul de directori".

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat luni că nu are "nicio problemă" să plece din fruntea ministerului, dar a subliniat că acest lucru nu va rezolva problemele şcolii. "Chestiunea asta cu remanierea nu vreau s-o discut. Eu pot să plec azi sau mâine pentru că n-am nicio problemă. Dar mă interesează problema şcolii. Şi problema şcolii este extraordinar de importantă şi rămâne", a spus Andronescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii