Mergi la conţinutul principal

Andronescu a demarat deja "reducerile raţionale" de personal

"Reducerile raţionale le-am pornit deja. Am cerut şi inspectoratelor şcolare să facă acest lucru, pentru că ni s-a părut că este important, din punct de vedere al calităţii învăţământului, să drămuim cu grijă banul public, pe de o parte, şi pe de altă parte, prin dimensionarea claselor, să nu mai avem necalificaţi în sistem. În privinţa reducerii de costuri în instituţia centrală, aceasta respectă regula stabilită pentru toate instituţiile centrale", a precizat Andronescu, la Realitatea TV.

În privinţa reducerilor de personal în rândul cadrelor didactice, ministrul Educaţiei a afirmat că acestea vor viza exclusiv suplinitorii necalificaţi. "Ne dorim ca la clase să predea doar profesori pregătiţi şi să reducem, pe cât posibil, numărul de suplinitori necalificaţi. Astfel spus, dacă într-o şcoală sunt trei clase de 15 elevi şi avem nevoie de suplinitori, facem două clase de câte douăzeci şi ceva de elevi, la care să predea profesori calificaţi", a explicat Andronescu, pe 28 iulie.

Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ordinul prin care, în opinia lor, ministerul intenţionează să disponibilizeze 20.000 de cadre didactice. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că măsura este abuzivă, emisă cu încălcarea prevederilor legale privind numărul de posturi din învăţământ finanţate de la bugetul de stat, iar Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) a precizat că disponibilizările vor duce la formarea de clase aglomerate, formate din câte 40 de elevi. "Această măsură, luată în timpul desfăşurării etapelor mişcării personalului didactic, demonstrează lipsa totală de respect de care dă dovadă conducerea ministerului faţă de cadrele didactice, cărora li se diminuează norma didactică de predare şi care sunt, în mod forţat, supuse restrângerii de activitate. Este încă o dovadă a incapacităţii Guvernului Boc de a aplica măsuri realiste de diminuare a cheltuielilor în sectorul bugetar. În plină criză economică, numai un guvern iresponsabil poate sacrifica educaţia!", susţine preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Membrii Cabinetului au convenit "punctual" ca unele agenţii guvernamentale să fie desfiinţate - fie prin comasare, fie prin preluarea activităţii acestora de către ministere - iar la agenţiile care nu pot fi desfiinţate, fie datorită raporturilor cu CE, fie pentru că sunt indispensabile funcţionării statului, se vor face reduceri de personal sau de salarii, a declarat Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro