Mergi la conţinutul principal
Restanţe de aproape 47 milioane lei

ANAF, cu ochii pe angajatorii brăileni care nu au plătit contribuţiile sociale

• Fiscul anunţă că a întreprins deja demersurile legale de executare silită • din suma menţionată, circa 17,7 milioane lei reprezintă contribuţiile salariaţilor reţinute de angajator, dar nevirate la bugetele speciale, altfel spus, stopaj la sursă • în cazul firmelor brăilene deja intrate în insolvenţă ori direct în faliment discutăm despre alte sume, mult mai mari, reprezentând contribuţii sociale restante aferente salariilor în cuantum de aproape 82 milioane lei, bani de la care, practic, statul şi-a luat adio dată fiind rata scăzută de succes în recuperarea unor astfel de sume

 

Mii de firme locale sunt pe lista neagră a Fiscului brăilean pentru că înregistrează restanţe consistente la plata contribuţiilor sociale aferente salariilor atât partea angajatorului cât şi a angajatului. După ce la nivel naţional ANAF a făcut publice o serie de statistici îngrijorătoare pe acest subiect, Fiscul brăilean a făcut, de asemenea, publice informaţii la nivelul judeţului nostru.

Concret, la nivel local sunt în atenţia Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila aproape 2.500 de angajatori care nu şi-au plătit partea de contribuţie la fondurile speciale (pensie, sănătate şi şomaj) aferentă salariilor, în timp ce puţin peste 2.000 de angajatori înregistrează restanţe la plata aceloraşi contribuţii dar aferente salariaţilor. Sumele per fiecare categorie în parte sunt impresionante: 29,1 milioane lei restanţele pentru partea de contribuţii ale angajatorilor plus încă 17,7 milioane lei partea de contribuţii ale salariaţilor reţinute pe statul de plată dar nevirate la fondurile speciale, altfel spus stopaj la sursă. Dar suplimentar acestor sume AJFP Brăila mai are de recuperat alte aproape 82 milioane lei reprezentând contribuţiile la fondurile speciale (angajat plus angajator) ale unor angajatori intraţi deja în insolvenţă sau chiar în faliment, context în care instituţia este înscrisă la masa credală a debitorilor respectivi. Numai că, având în vedere gradul scăzut, la nivel naţional, al reuşitei ANAF de recuperare a restanţelor contribuabililor aflaţi sub incidenţa Legii 85/2014 privind procedura insolvenţei, se poate aprecia că, practic, statul îşi poate lua adio de la o bună parte din aceste sume. 

“Agenţia Naţională de Administrare Fiscală întreprinde demersurile legale de executare silită pentru recuperarea tuturor restanţelor la bugetul de stat. Facem menţiunea că pentru contribuabilii în insolvenţă sau faliment dreptul ANAF de executare silită este suspendat prin efectul Legii nr. 85/2014 (privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţa - n.r.), cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în comunicat. De asemenea, “ANAF susţine reîncriminarea faptei de reţinere la sursă şi nevirare a contribuţiilor sociale, pentru a reduce şi simplifica obligaţiile de declarare şi plată pentru persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator”. De punctat aici faptul că cele mai recente modificări la Codul Fiscal, aprobate de Guvernul Tudose, privind transferul sarcinii fiscale aferente salariilor de la angajator la angajat, transformă în stopaj la sursă, ce urmează a fi reglementată drept infracţiune şi condamnată ca atare, întreaga contribuţie la fondurile speciale (sănătate, pensii şi şomaj), spre deosebire de situaţia din prezent în care doar partea de reţineri de la salariaţi şi nevirate la buget este catalogată drept stopaj la sursă. 

Mai trebuie adăugat faptul că în lupta pentru descurajarea întârzierii la plata acestor contribuţii aferente salariilor, ANAF publică pe propria pagină web, la adresa https://www.anaf.ro/restante, cu actualizare la trimestru, lista neagră a debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante mai mari de:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;

d) 15.000 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele de la lit. c)”, conform art. 162 din Codul de procedură fiscală coroborat cu prevederile art. I din Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 590/2017.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro