Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

ANAF şterge din oficiu datoriile a peste 1.450 de brăileni

• este vorba despre creaţele mai mici de 40 lei, care se anulează automat la începutul fiecărui an pentru că suma cheltuielilor de executare silită este mai mare decât cea care trebuie recuperată de Fisc • suma ştearsă astfel din evidenţele AJFP Brăila este de 22.234 lei

 

Aproape 1.500 de contribuabili brăileni au scăpat de datoriile la Fisc. Vorbim de creanţe fiscale sub 40 lei, fiecare, care se anulează automat la începutul anului, potrivit unui Ordin al preşedintelui ANAF ce are ca scop optimizarea costurile cu recuperarea creanţelor nesemnificative şi cu recuperarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere cu valoare redusă. Cu alte cuvinte, motivul pentru care ANAF face această „ştergere” a micilor restanţe este că suma cheltuielilor de executare silită este mai mare decât cea care trebuie recuperată.

Potrivit datelor prezentate de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila, acum, la început de 2019, au fost anulate creanţele fiscale mai mici de 40 lei fiecare, aflate în sold la 31 decembrie 2018, pentru un număr de 1.167 persoane fizice şi 299 persoane juridice. Cea mai mare parte din sumele şterse s-a cumulat în contul persoanelor fizice, fiind vorba despre 18.460 lei, în timp ce la persoane juridice sumele scoase din evidenţă s-au ridicat la 3.774 lei. Aşadar, pentru un număr de 1.466 contribuabili, Fiscul brăilean a “şters” obligaţii restante la final de 2018 în valoare totală de 22.234 lei.

Creanţele fiscale sunt impozitele, taxele şi contribuţiile sociale, precum şi dobânzile, penalităţile sau majorările aferente acestora. Reglementările legale în vigoare stabilesc că, în situaţia în care un debitor nu îşi achită obligaţiile fiscale principale la termenul de scadenţă, ANAF calculează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere, stabilite prin decizii referitoare la obligaţiile fiscale accesorii. Ulterior, creanţele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului precedent, mai mici de 40 de lei, se scad din evidenţele fiscale în primele şapte zile ale anului în curs.
Categorie articol: 

Comentarii