Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amnesty denunţă "caracterul politic" al deciziei din procesul Timoşenko

Amnesty consideră că procesul a dezvăluit "problemele sistematice ce afectează sistemul judiciar ucrainean" şi cere eliberarea fostului premier.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, unul dintre liderii opoziţiei, condamnată marţi la şapte ani de detenţie pentru abuz de putere, va trebui să plătească şi despăgubiri de 189 milioane de dolari către Naftogaz, pentru pierderile suferite.
Judecătorul Rodion Kireev a conchis că Timoşenko, unul dintre liderii Revoluţiei portocalii din fosta republică sovietică, şi-a depăşit prerogativele pentru că a semnat un contract de livrare a gazului cu Rusia, în 2009, fără aprobarea guvernului pe care îl conducea.
Timoşenko a anunţat că va contesta verdictul şi i-a spus judecătorului, în timp ce acesta citea verdictul, că "ia libertatea Ucrainei". Magistratul nu i-a dat atenţie şi a continuat să citească. "Verdictul nu mă va opri", a adăugat ea.
Timoşenko a precizat că va cere Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) să îi "apere onoarea" şi să decidă dacă procesul şi condamnarea sa reprezintă o răzbunare din partea preşedintelui Viktor Ianukovici.
Categorie articol: 

Comentarii