Mergi la conţinutul principal

Aminarea integrarii ar aduce mari prejudicii agriculturii romanesti

Comisia Europeana va prezenta, in data de 16 mai a.c, penultimul raport de tara privind progresele facute de Romania, raport decisiv pentru integrarea in Uniunea Europeana. Poate tocmai de aceea, in ultimele zile, acesta a fost subiectul fierbinte mai ales ca, desi nimic nu e oficial, tot felul de voci ne avertizeaza despre o posibila aminare a integrarii cu un an. Ba, chiar, s-a spus ca raportul va contine patru stegulete rosii, adica zone critice, nepregatite pentru a face fata momentului integrarii. Steguletele rosii sint: trei la agricultura - agentiile de plati, care nu sint inca operabile si aceasta ar putea conduce la blocarea fondurilor pentru platile directe alocate fermierilor; sistemul de identificare a animalelor, necesar pentru plata subventiilor si pentru mentinerea standardelor veterinare UE; si lipsa facilitatilor sanitar veterinare pentru prevenirea bolii vacii nebune; si unul la finante - sistemul interoperabil privind taxa pe valoarea adaugata, diferit de cel din UE. La Braila, avertizarile privind posibila aminare a integrarii a impartit agricultorii in doua tabere. Fermierii din prima tabara considera ca aminarea ar fi o sansa data Romaniei, un an in care vor avea posibilitatea de a se pregati in adevaratul sens al cuvintului pentru a face fata concurentei acerbe de pe piata europeana. La polul opus, fermierii din a doua tabara s-au aratat de-a dreptul ingroziti. Ei considera ca aminarea cu un an, tocmai acum cind in sfirsit lucrurile au intrat pe fagasul normal privind absorbtia fondurilor, modernizarea fermelor, respectarea standardelor etc., ar fi o palma grea data Romaniei, un soc peste care fermierii, dar si satul romanesc ar trece cu greu.
Sefii institutiilor direct vizate de steguletele rosii insa, considera ca aminarea nu este posibila si ca 1 ianuarie va reprezenta cu certitudine data integrarii Romaniei in UE. Ei recunosc ca anumite probleme sint, dar ca 6 luni reprezinta o perioada suficienta pentru rezolvarea lor.

"Cu un ochi plingem si cu unul ridem"

Pentru fermierii braileni, data integrarii conteaza mai putin. Ce e important pentru ei este ca la acest moment nici o ferma din judetul nostru nu este pregatita in adevaratul sens al cuvintului sa faca fata concurentei fermierilor europeni. Dotarile, productivitatea, preturile, sint aproape incomparabile, sustin agricultorii, iar rezultatul, Romania va intra in UE cu o agricultura nepregatita si cu fermieri decapitalizati. Din acest punct de vedere, toti au fost de acord ca aminarea nu ar fi un afront adus tarii noastre, ci mai degraba o sansa. De cealalta parte insa, ei constientizeaza ca banii alocati de Uniune pentru pregatirea pentru aderare, sint aproape consumati, aminarea insemnind in primul rind un an fara fonduri comunitare, ceea ce, in opinia lor inseamna faliment sigur, mai ales ca, de la an la an, subventiile primite din partea statului roman s-au subtiat continuu si considerabil.
"Absolut corect ca agricultura nu e pregatita pentru integrare. Agricultorul roman este decapitalizat, si cu o dotare din anii '70 care nu ii permite o productivitate comparabila cu cea din tarile UE. Daca am supravietuit pina acum a fost numai datorita profesionalismului celor care lucreaza in agricultura, pentru ca statul nu a facut si nici nu face ceva, orice, sa ne ajute. Poate un an ar fi bine sa se amine integrarea; am avea timp suficient sa ne pregatim. Conditia, statul sa se implice, sa elaboreze si sa aplice politici coerente si eficiente" considera Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
Ca agricultura nu e pregatita sa faca fata socului integrarii a apreciat si Vasile Dobrila, fermier de pe zona Gropeni - Tichilesti, membru in Consiliul Director APA. Totodata insa, el a tinut sa sublinieze ca aminarea cu 1 an ar insemna automat faliment sigur pentru cei mai multi agricultori. " Noi platim acum tributul unor intizieri masive in pregatire, dotare si reforma. Sintem in urma, sa recunoastem. De cealalta parte insa, banii alocati pentru preaderare s-au cam terminat, si in cazul in care sintem respinsi, anul viitor de la Uniune nu mai primim fonduri. Sint ingrozit la gindul ca vom fi lasati inca un an sa ne descurcam numai cu subventiile acordate de statul roman, aproape inexistente. De aceea cred ca trebuie tras un mare semnal de alarma, aminarea integrarii inseamna falimentul agriculturii. Asa ca, eu sper ca 1 ianuarie 2007 va ramine data sigura, dar pina atunci mai avem de asteptat inca doua rapoarte de tara. Concret, cind vine vorba de integrare, fermierul cu un ochi plinge, pentru ca nu e pregatit, cu un ochi ride, pentru ca doar fondurile si subventiile europene il mai pot salva", considera Dobrila.

"Aminarea ar fi o nenorocire pentru fermieri"

Un sector evidentiat, notat cu stegulet rosu, este cel al agentiilor de plati. "Daca se pune problema Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), nu poate fi vorba decit de disfunctionalitati de ordin institutional. Este adevarat, APIA nu functioneaza inca la intreaga capacitate, nu s-au finalizat angajarile, inca nu sint operationale toate centrele locale, nu sint dotari, dar nu din vina noastra. S-a inceput tirziu punerea bazelor APIA si, cel putin in ceea ce priveste Braila, tot ce ni s-a recomandat de la centru noi am indeplinit. Sa nu uitam ca mai sint totusi 6 luni pina la 1 ianuarie si, cred eu, este timp suficient pentru rezolvarea tuturor acestor probleme" a declarat Doina Jurubita, director APIA - Sucursala Braila.
Aminarea nu este justificata, sustine si Gheorghe Voicu, directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. El este convins ca steguletul rosu nu face trimitere catre institutia pe care o reprezinta, respectiv Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, deoarece, desi declarativ este nou infiintata, in realitate ea s-a format exact pe bazele Agentiei "Sapard", prin preluarea intregii infrastructuri, dotari si personal, agentie care lucreaza efectiv in domeniu de ani de zile. "Aminarea integrarii ar reprezenta un soc pentru fermieri, pentru ca anul viitor nu am putea accesa fondurile structurale. Mai mult, anul acesta este un virf in ceea ce inseamna absorbtie de fonduri europene. Fermierii abia acum au prins intr-adevar gustul proiectelor si banilor comunitari, ce-i drept si legislatia este mai accesibila. Sa nu uitam ca anul acesta, in sfirsit, putem spune ca avem suficiente firme de consultanta, respectiv scriitori de proiecte. Un an de pauza in absorbtia de fonduri europene ar insemna darimarea acestui intreg sistem creat cu atita efort", a precizat Gheorghe Voicu.

"Nici nu intra in discutie"

Recent intors de la Bucuresti, unde a participat la o intilnire organizata de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, cu toti directorii de Directii Agricole din tara, Vasile Suraianu, directorul executiv al directiei brailene, nici macar nu a vrut sa comenteze subiectul. "Nici nu intra in discutie aminarea", a spus Suraianu. "Nu cred ca e posibil, se lucreaza intens, se fac eforturi uriase. Nu avem cum sa nu primim stegulete pentru ca agricultura a fost si a ramas cel mai greu capitol al integrarii. Dar daca privim de unde s-a plecat si unde s-a ajuns, e clar ca rezultatele sint foarte bune, desi nu sintem pe total pregatiti. Sint convins ca Romania, prin agentiile de plati, amindoua, este capabila sa absoarba, sa gestioneze si sa utilizeze eficient fondurile europene. Drept urmare iata anul acesta s-au consumat foarte multi bani si pe "Sapard" si pe "Fermierul"" a fost categoric Vasile Suraianu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro