Mergi la conţinutul principal

Amenzi grase pentru muncă la negru

• circa 192.000 euro a fost valoarea totală a sancţiunilor aplicate de inspectorii de muncă brăileni în cursul anului trecut pentru cazurile de muncă nedeclarată • atenţie, şi persoanele fizice prinse că muncesc la negru sunt amendate!

 

Amenzi usturătoare pentru cazurile de muncă fără forme legale depistate pe parcursul anului trecut de către inspectorii de muncă brăileni. Raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila arată că în perioada analizată au fost verificaţi nu mai puţin de 1.225 agenţi economici din toate domeniile de activitate, la care lucrează 44.633 salariaţi (din care mai mult de jumătate, femei), fiind astfel depistate 169 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată prin neîncheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă, ori prin neînregistrarea sau netransmiterea acestor contracte în registrul general de evidentă al salariaţilor (REVISAL). Dacă facem o comparaţie cu anul 2016, când au fost descoperite mai mult de 900 de persoane că lucrau fără acte, se observă foarte clar o reducere substanţială a numărului de cazuri de muncă la negru.

Revenind la statistica anului abia încheiat, ITM Brăila a prins în abatere 50 de angajatori care primiseară, după cum spuneam, fără a le întocmi toate actele legale privind angajarea, 169 de persoane, dintre care 51 erau femei, dar şi doi minori. În consecinţă, inspectorii de muncă au aplicat 73 de sancţiuni firmelor aflate în ilegalitate, cu o valoare de 881.310 lei, echivalentul a circa 192.000 euro. Nici persoanele prinse că munceau la negru nu au scăpat, fiind dispuse şi în cazul acestora amenzi în valoare totală de 11.310 lei. „În cazul a 6 angajatori au fost identificate 72 de persoane fără formele legale de încadrare, în domenii precum transporturi - 8 persoane, pază - 13 persoane, asistenţă socială - 13 persoane, comerţ - 14 persoane şi fabricare articole îmbrăcăminte - 24 persoane, fiind astfel sesizate organele de urmărire penală, aşa cum prevedea, la momentul respectiv, legislaţia în mod expres în astfel de situaţii”, a punctat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila. Între timp, legislaţia muncii s-a modificat la acest capitol, în sensul că nu mai este considerată infracţiune primirea la muncă fără perfectarea actelor de angajare aferente. Complementar însă au crescut substanţial amenzile aplicabile firmelor prinse în abatere.

Inspectorii de muncă brăileni au avertizat că verificările în teren vor continua şi în acest an, combaterea fenomenului de evaziune fiscală prin muncă la negru rămânând, de altfel, una dintre principalele ţinte ale viitoarelor acţiuni ale instituţiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro