Mergi la conţinutul principal

Amenzi de 20.000 euro pentru muncă la negru

În doar câteva zile, mai precis de luni, 2 mai, până sâmbătă, 7 mai, inclusiv, inspectorii de muncă împreună cu poliţişti, jandarmi şi comisari ai Gărzii Financiare au reuşit să verifice 81 de firme, ocazie cu care au descoperit şi cele 7 cazuri de muncă nedeclarată, în care erau implicate 15 persoane. Pentru aceste cazuri amenzile aplicate s-au cifrat la 80.000 lei, adică echivalentul a aproape 20.000 euro. Domeniile de activitate pe care s-au concentrat controalele comune ale celor 4 instituţii au vizat sectoare cu risc ridicat în ce priveşte incidenţa cazurilor de muncă fără forme legale: construcţii şi prestările de servicii. "Au fost efectuate 107 controale, din care 65 în domeniul relaţiilor de muncă şi 42 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 122.800 lei. (...) Cu privire la identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au fost identificaţi 7 angajatori care foloseau 15 persoane fără forme legale de încadrare, cărora li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 80.000 lei", ne-a declarat Dumitru Văduva, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, punctând că nu a fost deocamdată cazul de plângeri penale împotriva vreunui angajator prins în abatere pe partea de muncă nedeclarată. De asemenea, sursa citată a mai adăugat că domeniile de activitate în care au fost identificaţi cei 7 angajatori îl reprezintă construcţiile, unde a fost vorba de 5 firme care foloseau munca fără forme legale de angajare a 13 persoane, şi comerţul, cu 2 angajatori şi tot atâtea persoane care munceau la negru.

De precizat că pe partea de sănătate şi securitate în muncă, amenzile aplicate ca urmare a neregulilor constatate cu ocazia controalelor din prima săptămână a lunii în curs s-au ridicat la 30.000 lei. Întrebat dacă s-a înregistrat o creştere a numărului de noi contracte înregistrate pe fondul modificării CM, Văduva a explicat că în perioada 29 aprilie - 5 mai, ITM Brăila a înregistrat 1.700 noi contracte, majoritatea în domeniul construcţii, "însă nu toate aceste noi contracte pot fi puse pe seama modificării CM", a punctat sursa citată.

Reamintim că de săptămâna trecută, Guvernul a stabilit un plan comun pentru 4 instituţii (Inspecţia Muncii, Poliţia, Jandarmeria şi Garda Financiară) cu scopul combaterii cazurilor de muncă nedeclarată. Campania coincide cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Muncii, care sancţionează drastic munca la negru. De exemplu, cuantumul amenzilor aplicate a fost ridicat la 10.000 - 20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat la negru, iar în cazul firmelor depistate cu mai mult de 5 muncitori la negru intervenea răspunderea penală, fapta fiind sancţionată cu închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro