Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amenzi de 160.000 euro pentru muncă la negru

* campania de descurajare a evaziunii prin muncă nedeclarată este o acţiune continuă, avertizează ITM Brăila

Bilanţ îngrijorător la semestru în cadrul campaniei de combatere a muncii la negru: aproape 140 de angajatori depistaţi că foloseau la muncă peste 200 de persoane fără a le întocmi actele legale de angajare. Datele din raportul de activitate prezentat de către Inspectoratul Teriorial de Muncă (ITM) Brăila, pe subiectul în discuţie, arată evoluţia luptei împotriva evaziunii fiscale prin muncă la negru pe două mari perioade: înainte şi după modificarea Codului Muncii, cunoscut fiind că modificările au impus sancţiuni mult mai severe pentru munca nedeclarată. Astfel, în perioada ianuarie - aprilie, inclusiv, inspectorii de muncă au efectuat 820 controale, ocazie cu care au descoperit 102 angajatori care foloseau la muncă 130 persoane fără a le întocmi actele de angajare. Pentru aceste abateri, înregistrate cu precădere în domenii precum comerţ, confecţii textile, construcţii, alimentaţie publică, agricultură, precum şi panificaţie, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 401.000 lei.
Începând cu luna mai, au intrat în vigoare noile prevederi ale Codului Muncii, moment în care la nivel naţional a fost declanşată celebra campanie de combatere a evaziounii fiscale prin munca nedeclarată în care au fost cooptate alături de ITM şi Poliţia, Jandarmeria şi Garda Financiară. În cazul judeţului nostru, rezultatele aferente lunilor mai şi iunie arată că au fost descoperite 37 de firme care primeau la muncă fără acte de angajare 77 de persoane. "Aşadar, dacă am cumula rezultatele per întreg semestrul I rezultă că în cadrul acţiunii de combatere a muncii la negru au fost efectuate 2.273 de controale în urma cărora au fost descoperite 139 de firme care primeau la muncă fără forme de angajare 207 persoane. Dacă ne uităm în datele la semestru aferente anului trecut, rezultă o creştere substanţială a indicatorilor în ce priveşte rezultatul acţiunilor noastre în cadrul acestei campanii de descurajare a muncii la negru", ne-a declarat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM Brăila. Potrivit acestuia, la momentul iunie 2010, situaţia indica un număr de doar 62 de angajatori depistaţi că foloseau la muncă fără acte legale 151 de persoane. În ce priveşte amenzile aplicate pentru aceste abateri, aceleaşi date statistice indică suma de 668.000 lei (adică echivalentul a circa 160.000 euro), faţă de 425.000 lei la finele lunii iunie 2010.
Reamintim că de la 1 mai Guvernul a lansat un plan comun pentru 4 instituţii (Inspecţia Muncii, Poliţia, Jandarmeria şi Garda Financiară) cu scopul combaterii cazurilor de muncă nedeclarată. Campania coincide cu intrarea în vigoare a noilor prevederi ale Codului Muncii care sancţionează drastic munca la negru. De exemplu, cuantumul amenzilor aplicate a fost ridicat la 10.000 - 20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat la negru, iar în cazul firmelor depistate cu mai mult de 5 muncitori la negru intervine răspunderea penală, fapta fiind sancţionată cu închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii