Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amenzi “fără număr” date de Inspecţia Muncii pe perioada pandemiei

• inspectorii ITM Brăila au aplicat, în săptămâna 12-17 octombrie 2020, amenzi în valoare totală de 100.000 de lei

 

Zeci de firme verificate “la sânge” de inspectorii de muncă brăileni.

Astfel, în săptămâna 12-17 octombrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Direcţiei de Sănătate Publică Brăila (DSP) a desfăşurat mai multe acţiuni de control care au vizat, în principal, respectarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi al relaţiilor de muncă, precum şi identificarea cazurilor de muncă nedeclarată (inclusiv respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei).

Potrivit inspectorului şef al ITM Brăila, Liviu Arhire, în această perioadă, au fost verificaţi nu mai puţin de 47 de angajatori care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Municipiului Brăila, în diverse domenii de activitate. În urma controalelor, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 103.000 lei. Totodată, au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate, cu termene de raportare la ITM Brăila.

În perioada susmenţionată, inspectoratele teritoriale de muncă din toate judeţele ţării au desfăşurat, fiecare, acţiuni de control în urma cărora au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 2.638.600 de lei, din care 2.407.100 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Totodată, au fost depistate 126 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 1.723 de avertismente şi au fost dispuse 3.791 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.

De la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la nivelul întregii ţări, inspectorii de muncă au desfăşurat 28.901 acţiuni de control şi au aplicat amenzi în valoare totală de 3.753.600 de lei.

 ”Odată cu intrarea în vigoare, la 20 mai 2020, a Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Inspecţia Muncii a fost nominalizată, alături de alte instituţii ale statului, ca autoritate învestită cu responsabilităţi suplimentare în ceea ce priveşte punerea în aplicare a prevederilor acestei legi. În scopul ducerii la îndeplinire a acestor atribuţii, conducerea Inspecţiei Muncii a implementat, ca măsură imediată, adaptarea programului de lucru astfel încât activitatea de control să fie continuă. Se fac controale de zi, de noapte şi în zilele de sfârşit de săptămână. Efortul inspectorilor de muncă este remarcabil, cu atât mai mult cu cât, în ciuda resurselor materiale şi umane reduse, a riscurilor asumate la care se expun, aceştia îşi îndeplinesc, cu responsabilitate, atribuţiile ce le-au fost conferite prin Legea nr. 55/2020”, a declarat, zilele acestea, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Categorie articol: 

Comentarii