Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amendati pentru ca foloseau munca la negru

Potrivit raportului de activitate al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Braila, in cursul lunii septembrie, au fost controlati un numar de 236 agenti economici, urmarindu-se in principal fenomenul munca la negru. Astfel, au fost depistati 9 angajatori care nu au incheiat in forma scrisa contractele individuale de munca, fiind dispuse masuri obligatorii de intocmire si inregistrare la ITM a acestora. In consecinta, societatile depistate in abaterei au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 16.500 lei. In comparatie cu luna august, cind au fost depistati 13 angajatori, se observa o scadere a numarului celor descoperiti ca folosesc munca fara forme legale.
Principalele nereguli inregistrate in timpul controalelor efectuate luna trecuta, in afara de munca la negru, au vizat aspecte legate de neinregistrarea contractelor individuale de munca in termenul legal, in cazul a 5 unitati, nedepunerea la ITM a declaratiilor fiscale privind stabilirea comisionului, in cazul a 6 unitati, nedepunerea la ITM a dovezilor de calculare a drepturilor salariale pentru 4 societati, precum si nerespectarea regimului privind munca de noapte, mai concret neplata cu sporurile aferente a orelor prestate pe timpul noptii.
"Valoarea totala a sanctiunilor aplicate in urma actiunilor de control efectuale luna trecuta a fost de 78.500 lei, in scadere fata de luna august cind amenzile totale s-au cifrat la 136.000 lei. Din valoarea de 78.500 lei, 36.000 lei au reprezentat amenzi aplicate pentru sanctionarea abaterilor in domeniul relatiilor de munca, iar diferenta de 42.500 lei in cazul sanatatii si securitatii in munca. In ceea ce priveste munca fara forme legale, trebuie precizat ca la cei 9 angajatori sanctionati pe aceasta tema, numarul celor care munceau la negru a fost de 11 persoane, jumatate in comparatie cu statistica lunii august", ne-a declarat inspectorul sef al ITM Braila, Dumitru Vaduva.
Legat de activitatea de control pe partea de sanatate si securitate in munca, raportul lunar de activitate al ITM precizeaza ca au fost verificate 105 unitati din domenii de activitate cum ar fi constructii si reparatii nave, confectii metalice, constructii, agricultura, depozite de cereale, hoteluri restaurante sau comert. Neregulile constatate au fost neintocmirea planului de prevenire si protectie, necompletarea fiselor posturilor cu atributii si responsabilitati in domeniul SSM, instructiuni proprii incomplete, neefectuarea evaluarilor de riscuri, sau semnalizarea de securitate incompleta. Pentru aceste abateri, angentii economici depistati in neregula au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 42.500 lei.
Categorie articol: 

Comentarii