Mergi la conţinutul principal

Amendarea amenzilor

Există o grămadă de iresponsabili cu maşini pe şosele, iar astfel de radare, fie ele fixe sau mobile, au darul de a le mai tăia din elan teribiliştilor de tot felul şi de a preveni producerea unor accidente grave, care implică, de multe ori, moartea sau rănirea unor oameni nevinovaţi. La urma urmei, la drumurile noastre, cu doar câte o bandă pe sens, pline de gropi, câini, biciclişti şi căruţaşi beţi, limitarea vitezei la 90-100 de kilometri pe oră în afara localităţilor este o măsură cu atât mai justificată, deşi regula se aplică peste tot în lume pe astfel de şosele. Şi este o certitudine că prezenţa unor radare diminuează foarte mult riscurile producerii unor accidente, lucru demonstrat de altfel de statistici.

Cu toate acestea, montarea camerelor video fixe din zona comunei Însurăţei nu lasă impresia unui lucru făcut cu cap. În primul rând, ele au fost instalate şi puse în funcţiune fără să fie montate şi panourile de avertisment necesare, "Atenţie, monitorizare video!", aşa cum ar fi fost normal. În al doilea rând, transformarea unei acţiuni ce ar trebui să aibă un rol de prevenţie într-o afacere, din care să câştige bani o firmă privată din Cluj, lasă loc de interpretări. Nu ştiu dacă respectivul contract dintre primăria din localitate şi firma din Cluj este sau nu legal, dar cu certitudine nu pare a fi un lucru foarte onest. Una e să te împrumuţi de bani de la o bancă, de exemplu, pentru a cumpăra şi instala un astfel de sistem, şi alta e să faci un parteneriat cu o firmă privată. Sau una e să ai un contract cu o astfel de firmă, către care să virezi din amenzi costul în sine al respectivelor radare, după care încasările să rămână la bugetul local, şi alta e să dai bani firmei respective pe viaţă. Repet, nu spun că este ilegal, dar cu siguranţă nu este normal.

Cum la fel de anormală este şi declaraţia şefului Poliţiei brăilene: "Cum să fie ilegale, când fac numai bine traficului?". Pentru că, în realitate, nu orice lucru care face bine este automat şi legal. O fi bine să-i aplici unui infractor periculos o corecţie fizică soră cu moartea, pentru a-şi recunoaşte fapta, dar asta nu înseamnă că este şi legal. Cam aşa stau lucrurile şi cu amenzile date celor care au fost surprinşi cu viteză peste cea legală de sistemele radar din zona Însurăţei, în cazul în care se dovedeşte că respectivul contract dintre primărie şi firma din Cluj este ilegal.

Dar cu adevărat deranjant este că o idee foarte bună, aceea de a preveni accidentele rutiere şi de a aduce bani la bugetul local, a fost pusă în practică într-un mod dubios, fără o documentare amănunţită în prealabil, ce lasă loc de interpretări şi poate arunca măsura primăriei în derizoriu. Tipic românesc, nu-i aşa?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro