Mergi la conţinutul principal

Amendament brăilean la “Proiectul Legii manualului şcolar”

• deputatul PSD Brăila, Emilia Meiroşu, va propune introducerea unui nou sistem de aprobare a manualelor de bază, axat pe criterii valorice, implicând inclusiv Academia Română 

 

A devenit o „tradiţie” ca elevii să înceapă şcoala fără manuale pe bănci. Fie că vorbim de ciclul gimnazial sau liceal, în ultimii ani, cărţile au ajuns în şcoli cu mari întârzieri, de vină în aceste situaţii fiind şi editurile care depun contestaţii peste contestaţii la licitaţiile organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Nu trebuie omis nici fenomenul auxiliarelor. Prin dezvoltarea necontrolată a acestei industrii s-a ajuns la impunerea unor mari cheltuieli părinţilor şi la încărcarea excesivă a ghiozdanelor elevilor.

În scopul remedierii situaţiei, în această perioadă, este supus dezbaterii publice „Proiectul Legii manualului şcolar”, aşa cum informează printr-un comunicat de presă deputatul PSD Emilia Meiroşu. Actul normativ, susţinut de Partidul Social Democrat, reglementează manualul şcolar ca fiind bun de interes public ce se realizează de către autori/grupuri de autori, în urma unor selecţii de manuscrise prin proceduri transparente, în vederea asigurării calităţii ştiinţifice”.

Parlamentarul brăilean Emilia Meiroşu are în vedere un amendament interesant la acest proiect de lege, referitor la introducerea unui nou sistem de aprobare a manualelor de bază, axat pe criterii valorice, implicând inclusiv Academia Română, cel mai important for ştiinţific al ţării. Scopul acestui amendament este de a se evita inserarea în cuprinsul acestora a unor greşeli ştiinţifice, informaţii incomplete sau depăşite, calitatea manualelor fiind conferită tocmai de o evaluare corectă a manuscriselor autorilor, realizat de profesionişti.

Totodată, problema lipsei manualelor şi întârzierile înregistrate în furnizarea către elevi vor fi soluţionate datorită adoptării Ordonanţei de Urgenţă privind înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A., ca urmare a reorganizării Regiei Autonome “Editura Didactică şi Pedagogică”. Astfel, Ministerul Educaţiei Naţionale va putea gestiona tipărirea manualelor şcolare, acestea putând fi distribuite către unităţile de învăţământ în timp real, evitându-se situaţii de genul celor existente în prezent.

Consider binevenite acceste noi reglementări legislative care vor conduce la eficientizarea demersului didactic şi creşterea calităţii actului educaţional din învăţământul preuniversitar, în scopul adaptării la cerinţele societăţii actuale. Formarea, educarea şi dezvoltarea generaţiilor viitoare porneşte de la cele mai fragede vârste, motiv pentru care trebuie acordată o atenţie deosebită fiecărei etape de studiu”, a spus parlamentarul PSD Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro