Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amendaţi pentru că s-au opus controlului ITM

Echipa mixtă de control, care şi-a exercitat atribuţiile în cadrul campaniei derulate la nivel naţional pentru descoperirea şi combaterea muncii la negru, s-a confruntat zilele trecute cu un caz straniu: unul dintre muncitorii de pe un şantier de construcţii din localitatea Baldovineşti a refuzat să-şi decline identitatea, iar când a intervenit Jandarmeria, a dat datele de identificare ale unei persoane decedate. "Gluma" nu a fost gustată însă de inspectori şi nici de jandarmi, drept pentru care s-a trecut la control. "Echipa de control a descins la un şantier de construcţii, pe raza localităţii Baldovineşti, unde o echipă de muncitori lucra la împrejmuirea unui teren, pentru a se verifica dacă se respectau prevederile legislaţiei muncii. Numai că echipa de muncitori s-a opus controlului, la fel ca şi proprietarul terenului unde se efectua respectiva lucrare în regie proprie. Pentru această abatere, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a aplicat o amendă de 5.000 lei proprietarului, pentru împiedicarea controlului", a explicat Dumitru Văduva, inspectorul şef al ITM Brăila.
"La un imobil de pe un teren viran, pe raza localităţii Baldovineşti, unde lucrau 10 persoane, în momentul legitimării, unul dintre bărbaţi, în vârstă de 54 de ani, a refuzat în primă fază să-şi decline identitatea. După aceea a dat date false, în sensul că informaţiile furnizate de bărbat indicau, de fapt, o persoană decedată. I s-a pus în vedere că în cazul în care nu va furniza datele reale va fi dus la Poliţie şi astfel, într-un final, bărbatul şi-a declinat identitatea", a explicat Jandarmeria Brăila, care l-a amendat însă pe bărbat cu 200 lei.
Reamintim că Guvernul a stabilit un plan comun de controale pe piaţa muncii pentru 4 instituţii (Inspecţia Muncii, Poliţia, Jandarmeria şi Garda Financiară) cu scopul combaterii cazurilor de muncă nedeclarată. Campania a fost declanşată în toată ţara, chiar din prima săptămână a lunii mai. Important de precizat că, odată cu modificarea Codului Muncii, cuantumul amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată a fost ridicat la 10.000 - 20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat la negru, iar în cazul firmelor depistate cu mai mult de 5 muncitori la negru intervine răspunderea penală (închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală).
Categorie articol: 

Comentarii