Mergi la conţinutul principal

Amendă de 40.000 lei pentru nămol de la Staţia de Epurare Brăila aruncat pe câmp

• sancţiunea a fost aplicată de Garda de Mediu Brăila şi este cea mai mare dintre cele aplicate de această instituţie în trimestrul II al anului în curs • “beneficiar” a fost o firmă din Ianca, aflată sub contract cu operatorul “CUP Dunărea Brăila” • aceasta preia contracost nămolul de la staţia de epurare, având obligaţia de a-l trata şi a-l ţine într-un depozit special amenajat • o parte din acest nămol a fost împrăştiată pe câmp, motiv care a dus la aplicarea sancţiunii • în total, pe parcursul trimestrului II, Garda de Mediu Brăila a dat 12 amenzi contravenţionale, în valoare cumulată de 169.000 lei (aproape 37.000 euro)

 

Garda de Mediu Brăila a aplicat, în trimistrul II al anului în curs, doar 12 amenzi contravenţionale, însă valoarea cumulată a acestora se ridică la nu mai puţin de 169.000 lei (echivalentul a circa 37.000 euro). Legislaţia actuală prevede sancţiuni dure pentru cei care prejudiciază mediul înconjurător, iar comisarii de mediu brăileni nu s-au zgârcit la amenzi, când au depistat nereguli grave. Cea mai mare sancţiune, în valoare de 40.000 lei, a fost dată pentru “depozitarea necontrolată pe un teren neamenajat şi neautorizat a nămolului rezultat din cadrul staţiei de epurare ape uzate a municipiului Brăila”. Ca de obicei, în raportul de activitate Garda de Mediu nu menţionează numele agenţilor economici sau a persoanelor fizice amendate. În cazul de faţă, s-ar putea presupune că este vorba despre Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” Brăila, cea care administrează Staţia de Epurare a municipiului. Directorul CUP “Dunărea”, Silviu Mangiurea ne-a dat asigurări, însă, că nu compania pe care o conduce a intrat în vizorul Gărzii de Mediu. Mangiurea ne-a explicat că, până în urmă cu câteva luni, CUP “Dunărea” depozita nămolul rezultat din epurarea apelor uzate în groapa ecologică de lângă Brăila. La un moment dat, administratorii depozitului ecologic nu au mai fost de acord să primească acest nămol, motivând că are un volum prea mare şi ocupă prea mult spaţiu de depozitare. În acest context, CUP “Dunărea” a încheiat un contract cu o firmă privată, care şi-a luat angajamentul să preia contracost nămolul de la staţia de epurare, să îl trateze pentru a-l aduce în parametrii prevăzuţi de normativele actuale, şi să îl ţină într-un depozit propriu. “Pentru noi, varianta aceasta este mai convenabilă decât depozitul ecologic al municipiului, deoarece plătim cu circa 20 de lei mai puţin pe tonă”, ne-a declarat Mangiurea. Numai că firma din Ianca nu şi-ar fi respectat întocmai angajamentele şi, în loc să ducă tot nămolul într-un depozit autorizat, ar fi mai împrăştiat o cantitate destul de mare şi pe un câmp din preajma oraşului Ianca. Firma în cauză a fost prinsă, însă, de Garda de Mediu şi amendată cu 40.000 lei, aşa cum reiese din raportul de activitate pe trimistrul II 2018 al instituţiei. Pe lângă această sancţiune, s-a mai dat o amendă de 20.000 lei, deoarece în timpul unui transport s-au împrăştiat pe carosabil circa 3,5 tone de nămol preluat de la staţia de epurare a Brăilei.

Potrivit aceluiaşi raport al Gărzii de Mediu Brăila, alte neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: nedepunerea la termen a Declaraţiei aferente anului 2017 la Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti, de către un număr de 4 unităţi administrativ teritoriale, fiind aplicate 4 sancţiuni contravenţionale cu valori de 1000 lei fiecare; desfăşurarea activităţii de vânatoare pe fondurile cinegetice fără a deţine autorizaţie de mediu, fiind aplicată sancţiune contravenţională în valoare de 30.000 lei; depozitarea gunoiului menajer rezultat din gospodării individuale pe terenul unei societăţi comerciale, sancţionată cu avertisment şi obligată să salubrizeze terenul pe care îl deţine. De asemenea, s-au mai dat amenzi pentru: disconfortul cauzat în urma aruncării de la etaj a diferite categorii de deşeuri inerte şi de deşeuri rezultate din reparaţia unei clădiri, firma care executa lucrările fiind sancţionată cu amendă în valoare de 20.000 lei; desfăşurarea de fabricare a betonului fără a deţine autorizaţie de mediu, societatea comercială fiind sancţionată contravenţional cu 30.000 lei; neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor rezultate în urma activităţii de cazare şi restaurant, aplicându-se sancţiune în valoare de 3.000 lei.

În total, în trimestrul II al anului 2018, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 192 inspecţii, dintre care 47 inspecţii planificate, conform Planului anual de controale şi 145 inspecţii neplanificate, făcute în urma unor sesizări sau dispoziţii primite de la forurile superioare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro