Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amendă de 200.000 lei pentru o firmă de confecţii

* în ultima săptămână, inspectorii  de  muncă  au întreprins controale la angajatorii din municipiu * la o firmă de confecţii au  fost  depistate  13  persoane  care  prestau  activitate  fără  forme  legale  de încadrare, fiind aplicată amenda de 200.000 lei

 

 

Inspectorii de muncă îi au în atenţie pe angajatorii din municipiu. La o firmă de confecţii au fost depistate 13 persoane care munceau fără a avea contracte de muncă. S-a aplicat o amendă de 200.000 lei.

Potrivit comunicatului transmis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, în contextul situației generate de pandemia Covid-19, care a determinat și instituirea stării de urgență pe teritoriul României, în vederea diminuării consecințelor ce derivă din prestarea muncii fără  încheierea  de  contracte  de  muncă  în  formă  scrisă,  inspectorii  de  muncă desfăşoară activităţi de control intense. În săptămâna 10 aprilie -17 aprilie, inspectorii au întreprins controale la angajatorii din municipiu.

Urmare a  unei sesizări  telefonice, inspectorii  de  muncă s-au  deplasat  la  un  angajator  ce desfăşoară activitate în domeniul confecţiilor. Verificările au avut ca scop depistarea persoanelor care  prestează  muncă  în  folosul  angajatorului  fără  a  avea  încheiate  cu  acesta  contracte individuale de muncă în formă scrisă.

Astfel,  au  fost  depistate  13  persoane  care  prestau  activitate  fără  forme  legale  de încadrare, fiind aplicată amenda contravenţională în cuantum de 200.000 lei, reprezentând câte 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, pe care angajatorul, a primit-o la muncă,  fără  a  avea  încheiat  în  forma  scrisă  un  contract  individual  de  muncă,  dar    fără  a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

 

ITM îi atenţionează pe angajatori să respecte legea

 

Readucem  în  atenția  angajatorilor,  că  au  obligația  de  a  încheia  în  formă  scrisă  contracte individuale  de  muncă cu lucrătorii înainte de începerea activității, în caz contrar riscând aspre sancțiuni contravenționale :

  • pentru primirea lamuncă a uneiasaumai multor persoane fărăîncheierea unui contract individual de muncă, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
  • pentru primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
  • pentru primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată;
  •  
  •  

Recomandăm salariaților care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Munca Brăila, precizând  că, deşi controalele au fost suspendate  în  această  perioadă,  reclamaţiile/petiţiile  de  acest  gen  vor  fi  luate  în considerare.
Categorie articol: 

Comentarii