Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amenajarea cimitirului în Victoria, mai scumpă decât iluminatul public

• membrii CJ Brăila au aprobat, recent, cofinanţarea a două investiţii în comuna Victoria, condusă de PNL-istul Stăvărel Dorobanţu • este vorba despre amenajarea şi împrejmuirea cimitirului din satul Mihai Bravu (337.519 lei) şi modernizarea sistemului de iluminat public în aceeaşi localitate (306.003 lei) • consilierul judeţean PND Cătălin Iordache a atras atenţia asupra oportunităţii acestor proiecte investiţionale, comparându-le şi subliniind că sunt cheltuieli nejustificat de mari pentru cimitir

 

Critici în CJ Brăila în legătură cu oportunitatea cel puţin discutabilă a unora dintre proiectele propuse de primarii din judeţ spre a fi sprijinite financiar de administraţia judeţeană. Mai exact, consilierii judeţeni au aprobat, recent,  cofinanţarea din bugetul CJ Brăila a două investiţii destul de consistente în comuna Victoria, condusă de primarul liberalul Stăvărel Dorobanţu. Prima dintre acestea se referă la amenajarea şi împrejmuirea cimitirului din satul Mihai Bravu, iar cea de-a doua la modernizarea sistemului de iluminat public pentru reducerea consumului de energie electrică, prin montarea de aparate de iluminat cu led, în aceeaşi localitate. Nimic special până aici, doar că amenajarea cimitirului costă chiar mai mult decât montarea iluminatului modern în sat, după cum a ţinut să sublinieze, revoltat, consilierul judeţean PND Cătălin Iordache, la momentul dezbaterii. Concret, proiectul legat de cimitirul din Mircea Vodă are o valoare totală de 337.519 lei cu TVA (din care 323.737 lei cu TVA construcţie plus montaj), iar aici trebuie spus că de la Consiliul Judeţean se alocă o cofinanţare de 60%, deci 194.242 lei cu TVA. În ceea ce priveşte iluminatul public, valoarea totală este de 306.003 lei TVA (construcţie plus montaj - 295.888 lei cu TVA), din care 177.533 lei cu TVA revine cofinanţării din partea Consiliului Judeţean, iar restul comunei.

“Domnule preşedinte, că se face cimitir e ok. Deşi dacă vă uitaţi în proiect veţi vedea că se fac acolo nişte structuri de beton, de parcă îi atacă cineva pe cei din cimitir sau vrea cineva să fure morţii de pe acolo. Eu am înţeles că domnul Cîrligea (n.r. - Florin Cîrligea - consilier judeţean PNL) şi-a făcut cununia civilă sau ce şi-a făcut acolo, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem un cimitir de 3 miliarde numai pentru că vrea el! Mai mult, aş dori să scoateţi din contract acel panou în care se spune: «Acest cimitir a fost împrejmuit cu banii Consiliului Judeţean». Mi se pare de prost gust. Adică faceţi şi un panou?!”, a criticat Iordache.

Consilierii liberali prezenţi în sală au sărit în apărarea proiectului şi au precizat că este vorba despre infrastructura cimitirului, de asemenea au solicitat preşedintelui să nu mai permită să se vorbească despre consilierii judeţeni care nu sunt prezenţi în sală, deoarece Florin Cîrligea absenta.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 24 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” din partea PND-istului Cătălin Iordache şi o abţinere din partea şefei sale de partid, Simona Drăghincescu.

Cum următorul pe ordinea de zi a fost proiectul legat de iluminatul public, Iordache a dorit să le atragă atenţia consilierilor judeţeni că această investiţie necesară, costă mai puţin decât împrejmuirea cimitirului din sat.

“Aş vrea să reţineţi, apropo de votul de adineaori. Acest sistem de iluminat costă mai puţin decât împrejmuirea cimitirului. Eu cred că domnul primar din comuna aia ar fi trebuit să se concentreze pe lucrul ăsta, pentru toţi OAMENII VII. Că probabil că PNL-ul vrea acum să voteze şi morţii cu el, sau ceva de genul ăsta. Da, râdeţi. E de râs! Într-adevăr. Mi se pare absurd să dai doar 3 miliarde lei vechi pentru iluminat şi peste 3 miliarde lei vechi pentru cimitir. Se pare că domnul Dragnea a trecut la PNL între timp”, a mai adăugat Iordache, cerând de asemenea să se ia bani de la proiectul cimitirului şi să se adauge la investiţia pentru iluminatul stradal.

Acest proiect a fost aprobat cu 25 voturi “pentru” şi o abţinere din partea lui Cătălin Iordache.

 
Categorie articol: 

Comentarii