Mergi la conţinutul principal

Amenajare surprinzătoare a curţii Bibliotecii Judeţene

• este vorba despre un spaţiu de recreere cu specific pescăresc, ce va include un bazin stilizat în formă de peşte, loc de joacă pentru copii, umbrele din stuf, bănci şi măsuţe • totul face parte dintr-un proiect cu finanţare guvernamentală al cărui obiectiv principal urmăreşte ridicarea standardului de viaţă în zona pescărească a Brăilei

 

Este deja cunoscut şi apreciat faptul că activitatea Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” (BJPI) nu se mai rezumă la clasicul împrumut de cărţi şi a diverselor colecţii sau lansarea unor volume de proză şi poezie. În ultima vreme, au luat fiinţă o multitudine de cercuri şi ateliere, expoziţii, concursuri etc, toate menite să lărgească orizontul cunoaşterii, descoperirea de talente şi, de ce nu, pregătirea copiilor  şi tinerilor pentru viaţă. Dovezi în acest sens sunt şi ultimele proiecte ale BJPI, prezentate pe scurt de Dragoş Adrian Neagu, directorul instituţiei. Este vorba despre: 1. “Spaţiu de recreere, iniţiere şi socializare pe malul Dunării” (Str. Belvedere nr.5); 2. Faza de contractare/achiziţie de lucrări  “Brăila, tărâmuri pescăreşti de altădată”;  3. “Şcoala de vară dunăreană; activităţi educative nonformale despre zona pescărească Brăila”. Toate aceste proiecte sunt finanţate prin Programul Operaţional pentru Afaceri Maritime şi gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. “Valoarea totală a proiectelor este de 1.500.000 lei, destinate utilizatorilor brăileni şi contribuind la dezvoltarea serviciilor bibliotecii. Cu precizarea că este inclusă aici şi o  expoziţie permanentă  privind Istoricul pescuitului la Brăila. Termenul de finalizare este anul 2020”, a precizat directorul Neagu.

Detalii suplimentare am obţinut de la Corina Ciuraru, managerul proiectului nr.1, mai ales că, iniţial, ne-au atras atenţia ceea ce credeam a fi nişte săpături arheologice lângă clădirea bibliotecii. “Nu sunt săpături arheologice, este vorba de şantierul nostru. Deja, lucrările au început să se  concretizeze în realizarea acestui bazin de apă sub forma stilizată a unui peşte. Bazinul va avea în mijloc un havuz, iar zona investiţiei prevede şi un loc de joacă pentru copii, bănci şi măsuţe, umbrelele acelea din stuf, iar la final plantarea de arbuşti. Totul în armonie cu gazonul şi florile din jardiniere. Placarea perimetrală a bazinului cu plăcuţe ceramice, iluminatul aparte şi alte surprize vor creşte atractivitatea acestei investiţii care va contribui la creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi coeziunii teritoriale. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 391.60,63 lei, fiind vorba de o finanţare nerambursabilă alocată de MADR, iar din partea Fondului European de Pescuit şi Afaceri Maritime, de 26.397,43 lei”, ne-a precizat reprezentantul Bibliotecii Judeţene.
Potrivit Corinei Ciuraru, obiectivul de ordin general al proiectului urmăreşte ridicarea standardului de viaţă în zona pescărească a Brăilei, prin crearea unui spaţiu de agrement - un parc cu acces şi activităţi specifice  gratuite de informare şi recreere pentru comunitate. Iar obiectivele specifice privesc: educarea tinerei generaţii în respect pentru mediu şi protecţia lui, schimbările climatice, în general, şi ecosistemul Dunării, în special, prin activităţi ce reprezintă flora şi fauna acvatică specifice zonei; revitalizarea  specificului pescăresc al zonei Brăilei, factor generator de tradiţii şi obiceiuri locale; îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţii prin accesul liber la informaţie şi crearea de alternative sănătoase de petrecere  a timpului liber; facilitarea accesului gratuit la lectură şi informaţie, cu accent pe partea de patrimoniu local, moştenirea istorică şi social locală, tradiţii, activităţi şi personalităţi locale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro