Mergi la conţinutul principal

Ambulanta fantoma

Dupa doi ani de ancheta, Politia si Parchetul de pe linga Judecatoria Braila l-au dat pe mina judecatorilor pe Constantin Costea, 56 de ani, fost angajat al Serviciului de Ambulanta Judetean Braila, despre care fostul sau sef, dr. Florin Stefan, spune ca a falsificat fisele de solicitare si foile de parcurs ale ambulantei pe care o deservea, pagubind institutia cu zeci de milioane de lei vechi.
Cercetarile au inceput in iunie 2005, dupa sesizarea organelor de ancheta. Potrivit procurorului Gheorghe Velea, magistratul care s-a ocupat de caz, Constantin Costea lucra la Ambulanta din anul 1983, avind functia de sofer autosanitara. Din anul 2005, Costea a indeplinit functia de ambulantier, desfasurindu-si activitatea la Substatia Victoria, judetul Braila. Potrivit fisei postului, invinuitul avea obligatia sa transporte bolnavii solicitanti catre unitatile sanitare, completind rubricile din fisa de solicitare a autosanitarei si foile de parcurs. In baza acestor date, era evidentiata activitatea angajatului si consumurile autosanitarei, date ce erau centralizate la SAJ Braila. Dupa sesizarea organelor de ancheta, au fost identificate nu mai putin de 536 de fise de solicitare si tot atitea foi de parcurs in care Constantin Costea inscrisese date fictive. Altfel spus, interventiile consemnate in actele completate de Costea nici macar nu au avut loc. Rezulta ca inculpatul a parcurs in chip imaginar nu mai putin de 16.167 de kilometri, in perioada 2002 - 2005, prejudiciul cauzat Serviciului de Ambulanta fiind de 4.689 lei. Concomitent cu verificarile efectuate pe documente, oamenii legii au audiat zeci de martori din localitatile Baraganu, Insuratei si Victoria - "bolnavi" inscrisi pe liste -, care au declarat ca nu au fost dusi la spital cu ambulanta, cel putin nu in zilele si la orele mentionate de Costea. Au fost cazuri cind, desi efectua o singura cursa cu mai multi bolnavi, ambulantierul, care a incalcat legea, evidentia tot atitea curse. Pe parcursul derularii anchetei penale, Constantin Costea s-a declarat nevinovat, sustinind ca "registrele de evidenta ale spitalelor au fost gresit completate". Dosarul lui Constantin Costea a fost trimis instantei de judecata la sfirsitul lunii iulie 2007. Judecatorii vor lamuri, cu siguranta, cum au stat lucrurile.

Nu e un caz unic

Despre ambulantierul care a transportat in 3 ani peste 500 de pacienti imaginari pentru a parcurge "pe hirtie " 16.000 de kilometri, dr. Florin Stefan, directorul Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) ne-a spus ca nu este singurul caz in care un sofer a incercat sa obtina foloase necuvenite prin falsificarea foilor de parcurs si a fiselor de solicitare ale unitatii. In anul 2000 a mai fost un caz similar, cind soferului respectiv i s-a desfacut contractul de munca, a contestat in instanta decizia directorului unitatii, dar a pierdut atit la Judecatorie, cit si la Tribunal. Daca in primul caz soferul falsificator nu transportase nici un bolnav si toate foile de parcurs erau false, de aceasta data insa, Constantin Costea a fost mai ingenios, in sensul ca facea o singura cursa si mai multe foi de parcurs, in asa fel incit totul parea a fi real la prima vedere.
"Organele de cercetare penala si-au facut datoria; este un prejudiciu stabilit pe 3 ani de zile, dar sint convins ca ce a facut in acest interval de timp a facut cu siguranta si mai inainte de a fi depistat, avind in vedere faptul ca persoana respectiva lucra la Salvare de peste 20 de ani. Unitatea urmeaza sa-si recupereze daunele in acest caz, dar trebuie sa vedem cum le putem recupera, atit timp cit, la ora actuala, mai avem de recuperat vreo 90 milioane lei vechi. Dosarele sint la executorul judecatoresc la Insuratei, iar SAJ nu a recuperat nimic pina in momentul de fata," a precizat dr. Florin Stefan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro