Mergi la conţinutul principal

Am scăpat de coşmarul prescrimbării cardurilor de sănătate! Valabilitatea acestora, prelungită cu 2 ani

• pentru toate documentele medicale electronice de acest tip va fi prelungită valabilitatea de la 5 la 7 ani • majoritatea cardurilor expirau pe 31 octombrie 2018 • schimbarea a fost făcută prin hotărâre de guvern, cu menirea de a scuti bugetul de stat de cheltuieli mari pentru anii 2018-2019

 

Cele peste 200.000 de carduri de sănătate emise, în perioada 2012-2013, pe numele brăilenilor nu vor mai expira în toamna acestui an. Ministerul Sănătăţii a anunţat că termenul de valabilitate al documentului medical electronic s-a prelungit cu încă doi ani, asta însemnând că primele carduri vor expira abia în 2020. Tot în această categorie de valabilitate prelungită intră şi cardurile tipărite ulterior anului 2013, căci au existat astfel de cazuri: pierderi/deteriorări etc. Inclusiv documentele medicale tipărite până pe 31 iulie 2018 vor avea termen de valabilitate 7 ani şi nu doar 5 ani. Schimbarea s-a făcut printr-o hotărâre de guvern, aprobată în urmă cu câteva zile şi care a fost deja publicată în Monitorul Oficial. “La propunerea Ministerului Sănătăţii, în şedinţa de Guvern a fost aprobată o Hotărâre de Guvern prin care se prelungeşte de la 5 ani la 7 ani termenul de valabilitate al cardurilor naţionale emise până la data de 31 iulie 2018. De asemenea, pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, cei 7 ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013”, se precizează în comunicatul de presă.

În realitate, beneficiul acestei modificări este al bugetului de stat şi nu al posesorilor. Practic, se degrevează bugetul de stat pentru anul 2018-2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane de carduri de sănătate, dar şi bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate de cheltuielile cu distribuirea acestora.

Deşi marea majoritate a cardurilor vor rămâne tipărite cu data expirării 31.10.2018, trebuie să reţinem că abia în 2020 ne vor fi emise alte documente medicale electronice.

Numai la Brăila, au fost distribuite puţin peste 200.000 de carduri de sănătate, judeţul având un total de 219.636 asiguraţi în anul 2015, potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Au existat mici probleme în distribuirea lor, căci nu toţi proprietarii au fost găsiţi acasă de către poştaş şi nici la sediul CJAS nu se înghesuiau să-şi ridice documentul medical.

Apoi, nu de puţine ori Serviciul Informativ Unic Integrat (SIUI) a picat, iar sistemul sanitar a fost blocat din cauza nefuncţionalităţii platformei online.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro