Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Am propus desemnarea unui ministru de Interne independent sau din opoziţie"

"Cele două soluţii pe care le-am propus pentru a diminua orice suspiciune că prin persoana ministrului de Interne se influenţează alegerile sunt: să cadă de acord asupra unei persoane neutre din punct de vedere politic - ceea ce reclamă o hotărâre a Parlamentului şi nu ar mai putea fi realizată printr-o simplă remaniere. (...) Mai există o soluţie care poate închide gura celor două partide sau poate limita capacitatea propagandistică a politicienilor - desemnarea unui ministru care să provină din opoziţie", a declarat Traian Băsescu.

El a opinat că această soluţie va linişti PSD şi PDL cu privire la Ministerul de Interne.

Şeful statului a spus că solicitarea sa a fost să organizeze cât mai rapid întâlnirea coaliţiei pentru a discuta despre soluţii.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i se pare nepermisă suspendarea dialogului PDL-PSD, remarcând că, de luni dimineaţă, de când primul-ministru şi-a exprimat intenţia de a solicita revocarea ministrului de Interne, cele două partide nu au mai discutat, ci au corespondat prin presă, preferând de multe ori să utilizeze jignirea ca mijloc de a se adresa unii altora.

În acelaşi timp, Băsescu a precizat că preşedintele nu este parte a acordului dintre cele două partide, ceea ce de altfel şi reprezentanţii acestora au menţionat public de câteva ori.

El a spus că i-a informat pe Boc şi Geoană că, în momentul de faţă, "prin declaraţiile făcute de diverşi lideri, pe diverse paliere, au reuşit să discrediteze nemeritat activitatea Ministerului de Interne şi a celor 200.000 de oameni care lucrează în minister", fără să însemne că afirmă că "în Ministerul de Interne sunt numai oameni perfecţi".

El a amintit de declaraţiile care vizau arhive, informaţii, dar a apreciat că "cel mai grav lucru este neîncrederea pe care, prin atitudinea lor, cele două partide o transferă populaţiei", respectiv neîncrederea în capacitatea MAI de a fi organizatorul alegerilor prezidenţiale.

În acest context, şeful statului a spus că a cerut liderilor PSD şi PDL să aibă în vedere cele două soluţii, care pot înlătura suspiciunile asupra capacităţii şi voinţei MAI de a organiza alegeri libere.

În ceea ce priveşte varianta unui ministru din opoziţie, Băsescu a spus că el însuşi a utilizat această soluţie, când a desemnat directorii serviciilor de informaţii.

"Atât la SRI, cât şi la SIE, am desemnat politicieni cu carnet al partidelor lor, care proveneau din partide în opoziţie cu preşedintele", a menţionat Traian Băsescu.

"Dânşii au obsesia fraudării alegerilor de către MAI, care mă tem că ascunde prefigurarea justificării pentru un eventual eşec", a apreciat preşedintele Băsescu.

El a recomandat lui Geoană şi Boc să stăpânească orgoliile propriilor membri de partid.

"Fac precizarea că sunt un om care provine dintr-un partid şi a condus un partid şi ştiu foarte bine ce presiune au şi unii şi alţii din partea organizaţiilor când este vorba de orgolii", a afirmat preşedintele, care a spus că aceste orgolii trebuie stăpânite pentru a nu împinge România într-o criză politică.

Geoană: "Soluţia cea mai bună ar fi un Guvern cu un prim-ministru independent"

Liderul Mircea Geoană a declarat marţi după discuţia cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc, că le-a spus că soluţia cea mai bună ar fi un Guvern cu un prim-ministru independent, ca răspuns la propunerea preşedintelui ca ministrul de Interne să fie un independent.
Geoană a mai pus că el crede că preşedintele Traian Băsescu este deja hotărât să procedeze la remanierea lui Dan Nica, ceea ce va echivala cu ruperea protocolului.

30caset1Blaga este ministru interimar la Interne

Premierul Emil Boc a declarat marţi, după ce a trimis la Cotroceni cererea de revocare a lui Dan Nica din funcţia de ministru al Internelor şi l-a propus pe Vasile Blaga interimar, că PSD are "obligaţia şi răspunderea" să facă nominalizarea pe care o doreşte pentru Interne şi să i-o înainteze.
Boc a amintit că a cerut PSD desemnarea unui nou ministru al Internelor, în locul lui Dan Nica, însă nu a primit niciun răspuns, la fel cum nu a primit un răspuns la solicitarea ca PSD să nominalizeze, până la ora 13.00, un interimar din rândul miniştrilor social-democraţi, având în vedere că în termen de 24 de ore nu au luat o decizie privind titularul definitiv al postului.
"În aceste condiţii, am trimis preşedintelui României propunerea de revocare din funcţie a ministrului de Interne şi, în aceste condiţii, de asigurare a interimatului de către Vasile Blaga, până la nominalizarea de către PSD a unui ministru care să ocupe poziţia oficială în cadrul Guvernului, de ministru al Internelor", a declarat premierul. Boc a amintit că Blaga a mai deţinut funcţia de ministru al Internelor şi poate astfel asigura interimatul, până când PSD va face o nominalizare.
Şeful Executivului consideră că, "în aceste condiţii", social-democraţii au "obligaţia şi răspunderea să facă nominalizarea pe care o doresc" şi pe care să i-o înainteze, pentru ca apoi să fie trimisă de Guvern la Preşedinţie.

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii