Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Amânarea unei decizii privind Schengen e o formulă mai bună decât un vot negativ

, întrucât menţine deschisă discuţia, adăugând că până la Consiliul european din octombrie România trebuie să convingă Olanda şi Finlanda

"În Consiliul Justiţie şi Afaceri interne s-a produs blocajul anunţat de către Olanda şi Finlanda şi subiectul va trece în Consiliul european de toamnă, în octombrie. Până atunci lucrăm, avem practic asigurări şi sprijin de la toate statele membre, sunt aceste două state membre care abuzează într-un fel de regula unanimităţii dar care trebuie convinse, trebuie să lucărm pentru că e o lipsă de încredere pe justiţie şi afaceri interne", a declarat Baconschi.
Întrebat dacă această amânare este mai bună decât un vot negativ, ministrul a confirmat. "Da, este o formulă care menţine deschisă discuţia. Va fi timp. Până la Consiliu trebuie să construim în continuare consensul la nivelul tuturor statelor membre, e o decizie care se adoptă prin consens", a explicat Baconschi, la Parlament, la reuniunea PPE.
Legat de posibila remaniere a sa din Guvern, Baconschi a spus: "Întrebaţi-l pe domnul prim-ministru".
Noi discuţii pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen vor avea loc până la 17-18 octombrie, când liderii UE se vor reuni la summit, a declarat ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, relatează Sofia News Agency.
El este de părere că o decizie ar putea fi luată între timp, dacă se ajunge la un compromis.
"Olanda şi Finlanda rămân singurele membre UE care nu au susţinut propunerea legată de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Nu au dat nicio explicaţie logică", a spus Ţvetanov, după reuniunea miniştrilor de interne.
El a subliniat că Olanda şi Finlanda "sunt izolate" din cauza opoziţiei lor, din moment ce toate celelalte state membre, printre care Franţa şi Germania, au acceptat soluţia de compromis sugerată de preşedinţia poloneză a UE: ca România şi Bulgaria să adere parţial la Schengen.
Ministrul polonez de interne, Jerzy Miller, a anunţat joi că, "din păcate", două ţări "şi-au încălcat promisiunile" şi au blocat consensul în Consiliul JAI pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, însă oficialul polonez a îndemnat, totuşi, la optimism.
Categorie articol: 

Comentarii