Mergi la conţinutul principal

Amânare în dosarul “«Braicar» împotriva propriilor salariaţi”

• noul termen a fost stabilit pentru 22 august • amânarea s-a decis din cauza lipsei de procedură

 

A doua mânare în dosarul în care operatorul public de transport în comun a chemat în judecată mai bine de jumătate din propriii salariaţi, mai precis pe greviştii din “săptămâna neagră”, când întreg oraşul a fost paralizat în lipsa autobuzelor şi tramvaielor rămase în garaj, respectiv depou. Obiectul acestui dosar este “constatarea nelegalităţii grevei”. La al doilea termen din proces, de miercuri, 8 august, completul F1 Urgenţe al Tribunalului Brăila a dispus amânarea cauzei cu două săptămâni pentru lipsă procedură, în contextul în care compania nu ar fi făcut comunicarea citaţiilor către toţi angajaţii vizaţi de plângerea formulată în 10 iulie, peste 190 de şoferi, vatmani şi personal tehnic de la depouri şi garaj, care au refuzat să iasă la muncă pe perioada protestului spontan de la finele lunii mai. Potrivit datelor disponibile pe portalul instanţelor de judecată, următorul termen în dosar a fost stabilit pentru miercuri, 22 august, ora 11.00.

De subliniat faptul că, în semn de protest, toţi angajaţii pe care “Braicar” i-a dat în judecată au fost la un pas să dea curs citaţiei Tribunalului Brăila şi să se prezinte în grup la instanţă, citaţi fiind la şedinţa din 8 august în acest dosar, ceea ce ar fi însemnat blocarea pentru câteva ore a transportului în comun din cauza lipsei de personal. Pericolul a fost depăşit însă, şoferii şi vatmanii hotărând să nu dea indirect “muniţie” conducerii unităţii. “Am avut discuţii între noi, colegii, şi era gata-gata să mergem toţi la instanţă în ziua de 8 august, aşa cum am fost citaţi. N-aveau ce să ne facă pentru că este obligaţia noastră, ca pârâţi, să dăm curs citaţiei de la instanţă să ne prezentăm la şedinţa de judecată. Făceam toţi cerere la conducerea unităţii să fim învoiţi să mergem la proces şi trebuia să ne accepte. Să-i fi văzut atunci cu cine asigurau cursele în intervalul orar cât noi eram la tribunal. Din semn de respect însă faţă de cetăţenii oraşului şi faţă de călători am renunţat deocamdată la idee”, ne-a declarat unul dintre şoferii acţionaţi în judecată de “Braicar”.  

Reamintim că, în data de 10 iulie, compania publică de transport a chemat în judecată 194 de angajaţi pe care-i acuză că au creat prejudicii în urma refuzului de a înceta acţiunea spontantă de protest, pe care o consideră ilegală, declanşată în data de 24 mai şi de a relua lucrul. De altfel, aproape zilnic, reprezentanţi ai conducerii companiei au venit în faţa greviştilor, la depoul din Radu Negru, pentru a-i întreba pe fiecare în parte dacă vrea să reia lucrul, de fiecare dată răspunsul primit fiind un NU hotărât. După ce protestul a luat sfârşit, după 8 zile în care călătorii nu au putut circula prin oraş cu autobuzul ori tramvaiul, conducerea “Braicar” a anunţat ferm că are de gând să-şi regleze în instanţă conturile cu protestatarii pe care-i acuză că au creat un prejudiciu financiar firmei de transport.

Aşa că “Braicar” a făcut o primă evaluare a pierderilor pricinuite de mişcarea spontană de protest, iar din primele calcule au fost evidenţiate venituri nerealizate în cuantum de 550.000 lei, sumă reprezentând, pe de o parte, diminuarea decontului de la bugetul local a prestării serviciului de transport pentru pensionarii cu venituri mici şi pentru elevi, aferent celor 8 zile de grevă, iar, pe de altă parte, despăgubirile acordate de companie brăilenilor care au avut cumpărat abonament în cursul lunii mai, dar nu au putut circula din cauză că autobuzele şi tramvaiele nu au ieşit pe trasee. 

Ca o completare, mai trebuie precizat că o parte dintre şoferi şi vatmani care au participat la mişcarea de protest din luna mai au fost chemaţi la Poliţie în calitate de martori într-un dosar penal deschis in REM faţă de infracţiunea de instigare la grevă, ancheta fiind încă în derulare la acest moment.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro