Mergi la conţinutul principal

Alternativa - fundatia ?km?-ului 0

Gata! Cenaclul Alternativa exista si functioneaza oficial. Cu un joc de picioare care l-ar ameti pina si pe Cassius Clay, la numai o luna si jumatate de la scandalul provocat de un "intelept" al "Sionului" Brailei, tinerii creatori ai Cetatii s-au mobilizat si au pus bazele unui cenaclu fara pumni sau aroganta de doi lei (vechi). Un cenaclu deschis dialogului, tinerilor (si nu numai) cu preocupari in aria culturala, o Alternativa la mentalitatea incorsetata de prejudecati ce tin de intunericul plafonarii culturale.
Asadar, duminica, 11 septembrie, la ora 11.30, in Casa de Cultura a Municipiului a avut loc conferinta de presa a fondatorilor Cenaclului Alternativa, scritorii Cristian Robu - Corcan, Marian Coman si prof. Dan Bistricean, in prezenta a numerosi intelectuali - tineri scriitori, profesori , jurnalisti si a unui invitat special - George Sipos, doctorand in limba si literatura japoneza la Universitatea din Chicago.
Scriitorii Marian Coman si Cristian Robu - Corcan au explicat auditoriului motivele care i-au determinat sa infiinteze Alternativa. Pornind de la editorialul "Filosofia pumnului si legea tacerii", pe care l-a semnat in cotidianul "Obiectiv - Vocea Brailei", imediat dupa incidentul din Cenaclul literar "Mihail Sebastian", Marian Coman a subliniat necesitatea unei despartiri a tinerilor scriitori de o lume obtuza, ingradita de apucaturi ce tin de o perioada trista a istoriei recente.
Cristian Robu - Corcan a insistat pe ideea ca Braila este un oras cenusiu, aproape pierdut, tocmai pentru ca nu are un specific al lui. Orasul salcimilor, cu o traditie culturala extrem de solida, a ajuns astazi anonim si fara suflul spiritual care il caracteriza odinioara. De ce? Pentru ca la Braila se simuleaza cultura, iar marii creatori ai orasului se complac intr-o superficialitate provinciala paguboasa. Autism cultural este expresia cu care defineste tinarul prozator, starea de fapt din urbea noastra.
Tinerii de la "Alternativa" vor incerca o deschidere catre ceea ce inseamna actul cultural autentic. Pe linga sedintele obisnuite de cenaclu, tinerii isi propun editarea unei reviste literare de mare forta cu colaboratori de calibru din tara si strainatate, intocmirea unui proiect de organizare a unui concurs national de creatie literara care sa poarte numele marelui Panait Istrati, precum si organizarea unui ciclu de conferinte cu oameni de cultura importanti.
In ceea ce priveste ultimul aspect, intentia a fost pusa deja in practica, la invitatia celor din "Alternativa", raspunzind cu amabilitate braileanul George Sipos, asa cum aminteam, doctorand in limba si literatura japoneza la prestigioasa Universitate din Chicago - S.U.A. Acesta a conferentiat pe tema "Restauratia Meiji: literatura japoneza la rascruce", auditoriul fiind impresionat de metoda si profesionalismul tinarului literat. George Sipos a reusit cu usurinta sa transforme expunerea intr-un dialog viu si fructuos cu cei din sala. De remarcat prezenta si contributia la aceasta discutie a scriitoarei Maria Cogalniceanu, care a demonstrat ca tineretea nu tine de biologic, ci de mentalitate si de nobletea structurii interioare.
Una peste alta, desi unii nu si-ar fi dorit, prima intilnire a Cenaclului Alternativa a fost o reusita si avem convingerea ca asa vor fi si urmatoarele. Tinerii creatori ai Brailei au acum libertatea sa se exprime. Ii asteptam!
Croni(a)carul Paun

P.S. Cei interesati sa citeasca in cenaclul "Alternativa" pot trimite texte in format electronic la urmatoarea adresa
cenaclul.alternativa@gmail.com
sau prin posta la adresa Casa de Cultura a Municipiului Braila, str. Polona nr. 14, cu mentiunea "Pentru Cenaclul Alternativa".
Textele vor fi insotite de datele de identificare ale autorilor (nume, prenume, virsta, numar de telefon, e-mail).
Urmatoarea sedinta a cenaclui va avea loc duminica, 25 septembrie, incepind cu ora 11.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro