Mergi la conţinutul principal

Alte voci, alte sedii de biblioteci

"Surprinzatoare, in raport cu intentia mutarii sediului central al bibliotecii inspre periferia orasului, e tacerea cu care au raspuns societatea civila - organizata sau nu -, filialele partidelor politice, autoritatile administratiei publice locale si, nu in ultimul rind, formatorii de opinie. Prin scenariul pe care il promoveaza, presedintele Consiliului Judetean isi propune ceea ce nici comunistii n-au indraznit: mutilarea spirituala a unei intregi comunitati. Caci nu altceva semnifica tupeul cu care ameninta Gheorghe Bunea Stancu ca va traduce in fapta acest proiect falimentar."
Citatul de mai sus face parte din editorialul publicat, recent, de cotidianul "Obiectiv" semnat de Cristiana Apostolescu, jurnalist brailean aflat de mai bine de doi ani in Statele Unite ale Americii. Cotidianul nostru si-a propus sa rupa tacerea liderilor de opinie braileni legata de o problema atit de importanta cum este aceea a mutarii Bibliotecii Judetene la periferia orasului. Asteptam si parerile cititorilor nostri pe marginea acestui subiect, pe adresa redactiei, Str. 1 Decembrie 1918 nr. 85, bl. 3A, et. 1, sau prin e-mail redactie@br.obiectiv.ro.

"Nu cred ca se va mai renova cladirea din centru pina vor veni din nou alegerile"

Ma numesc Mirela B. si as dori sa-mi exprim punctul de vedere referitor la asa-zisul ,,mutat'' provizoriu al Bibliotecii judetene in sediul Liceului de chimie. In primul rind nu fac politica, pentru a nu se interpreta opinia mea, functie de un anume partid.
Personal nu sint de acord cu aceasta decizie care, dupa cum ati relatat, se va indeplini pina la urma. Oricum tinerii si virstnicii merg si nu prea - in special tinerii - la biblioteca, dar daca o mai muta si la mama... nu cred, sincer, ca vor mai veni prea multi la biblioteca.
In perioada in care sintem, tot mai multi dintre noi abordeaza calculatorul - internet, si ajungem la biblioteca cind dorim autori mai vechi, ale caror lucrari nu sint inca pe net'.
Daca, si cred ca se va intimpla pina la urma, se va muta, nu cred ca se va mai renova cladirea din centru, va mai ramine vreo 2-3 ani tot la Liceul de chimie, pina vor veni din nou alegerile.

"La facultate am invatat ca institutiile trebuie sa isi aiba sediul in centrul orasului pentru ca toti locuitorii acelui oras sa ajunga usor la orice institutie, indiferent de zona unde locuiesc"

Ma numesc Ion Marilena. De citeva zile tot citesc articolele dumneavoastra despre mutarea bibliotecii si m-am hotarit sa-mi spun si eu parerea.
Nu citesc prea mult, dar categoric nu sint de acord sa se mute Biblioteca in Liceul de chimie, adica la periferia orasului. Nu toata lumea va putea ajunge usor acolo. Cei din Vidin, Brailita, Plantelor cum vor ajunge acolo? Cu ce mijloc de transport? Cu insalubrele si arhiaglomeratele maxi-taxi? Domnul Stancu a calatorit vreodata cu ele de le recomanda cu atita caldura?
Stiti ce e interesant? La facultatea unde sint studenta, Management - Administratie Publica, ASE Bucuresti, am invatat ca institutiile statului, institutiile culturale cum ar fi biblioteci, teatre, muzee, trebuie sa isi aiba sediul in centrul orasului pentru ca toti locuitorii acelui oras sa ajunga usor la orice institutie, indiferent de zona unde locuiesc. Si daca biblioteca, o institutie culturala, va fi mutata la periferie cum vor ajunge usor toti cetatenii? Unii vor fi avantajati, iar altii nu, si nu e corect. Toti avem dreptul la cultura si nu trebuie sa fim privati de acest drept de cineva care nici macar nu ia in considerare opiniile celor care vor fi afectati in mod direct de mutarea Bibliotecii. Si inca o mutare temporara... Sint asa de multi bani incit trebuie cheltuiti pe lucruri temporare?... Si daca nu este un proiect de constructie a unui sediu in Piata Poligon, banii folositi pentru amenajarea Liceului de chimie, daca ramin pe loc pentru a fi folositi ulterior cind va exista un proiect, strica? Sau cumva banii au un termen de valabilitate limitat si nu stiu eu?
Daca se merge pe considerentul ca cine doreste sa citeasca se duce si la Liceul de chimie, de ce nu mutam Primaria sau Consiliul Judetean sau Prefectura undeva la periferia orasului, ca oricum cine are probleme se duce oriunde ca sa si le rezolve. De ce nu mutam muzeul sau teatrul la periferie si sa facem discoteci? Si de ce trebuie ca in Casa Tineretului sa existe neaparat o discoteca? Tinerilor nu le trebuie si putina cultura sau distractia tine loc de cultura? Si apoi, la discoteci mereu au fost batai, lupte intre interlopi sau ceva de genul asta, s-au scris destule in ziar despre astea. Cumva se vrea transformarea Casei Tineretului intr-un loc unde tinerii se aduna sa danseze, sa consume bauturi alcoolice si de aici sa apara diverse conflicte? Chiar gindeste domnul Stancu cind vorbeste? Dinsul are copii sau nepoti elevi care, atunci cind le trebuie o carte, sa se duca la biblioteca? Si-ar lasa copilul sau nepotul sa se duca singur la Liceul de Chimie? Stiu zona, si mi-e frica mie, la cei 30 de ani pe care ii am sa ma duc acolo, da' unui copil.
Discoteca poate sa stea si la periferie, cine doreste sa se distreze merge oriunde...
Biblioteca nu trebuie mutata la liceul de chimie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro