Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Altă sesizare la Judeţean. Asistent de igienă, plătit pentru studii superioare

• Luiza Guţă, fost director de îngrijiri medicale, actuală asistentă medicală la Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, este vizată de o sesizare: aceasta ar încasa salariu pentru studii superioare, deşi activează ca simplu asistent • managerul unităţii sanitare îi ia apărarea lui Guţă, spunând că legea o obligă să-i dea leafa respectivă

 

S-a deschis “cutia Pandorei” la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. O nouă sesizare privind unitatea sanitară a ajuns la redacţia cotidianului, dar de data aceasta este vizată asistenta Luiza Guţă, fost director de îngrijiri medicale. Persoane anonime ne-au spus faptul că aceasta ar încasa salariu conform studiilor superioare pe care le are, deşi, în realitate, ar fi încadrată pe o funcţie de simplu asistent. Totuşi, managerul unităţii sanitare ne-a declarat că angajata are dreptul de a beneficia de salariu majorat conform studiilor şi că la mijloc nu e vorba de ceva ilegal.

Luiza Guţă a fost primul director de îngrijiri medicale din noua echipă managerială. La câteva luni de la numire, legislaţia s-a modificat, iar Guţă nu mai îndeplinea toate criteriile pentru a ocupa fotoliul de director. În locul ei, a venit Dorina Dobre, de la secţia Oftalmologie, iar Luiza Guţă s-a întors pe vechea ei funcţie: asistent medical la Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAMM, fost SPCIN). Pe această temă, am primit un telefon anonim la redacţie din partea unor angajaţi ai spitalului care ne-au semnalat faptul că Luiza Guţă ar primi salariu pentru asistent cu studii superioare, deşi ea nu ar fi încadrată pe o funcţie de asistent cu asemenea studii. “Luiza Guţă a terminat facultatea de asistenţi medicali generalişti. I-au dat salariu de asistent cu studii superioare. Nu are voie, pentru că ea-şi desfăşoară activitatea ca asistent de igienă! Ca să ia bani de asistent cu studii superioare, trebuia să lucreze ca asistent medical generalist conform şcolii pe care a terminat-o. Sunt două lucruri diferite. Iar asta reprezintă vreo 6-700 lei pe lună! A terminat facultatea de generalişti? Da. Desfăşoară activitatea de generalist? Nu. Atunci de ce o plăteşti? Este o golănie! Banii de la asistenţii coordonatori şi de la Luiza Guţă se puteau cumpăra materialele sanitare care lipsesc din spital!”, ne-au mai spus, revoltaţi, apelanţii.

Contactată telefonic, managerul SJU, dr. Delia Râşnoveanu, a infirmat faptul că Luiza Guţă ar încasa ilegal salariu pentru studii superioare. “Ea este asistent coordonator SPIAAM, adică la Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale. E legal să primească salariu pentru studii superioare pentru funcţia de asistent medical, nu trebuie să fie neapărat generalist. Legea spune că pe toţi asistenţii medicali care termină facultatea trebuie să-i promovezi la studii superioare. Mă obligă legea. Eu am făcut o regulă: după aprobarea bugetului, putem să facem promovări. Ceea ce înseamnă de regulă trimestrul II. Anul trecut, am prins o parte, anul ăsta, altă parte. Are studii superioare şi are funcţie de asistent medical, nu trebuie neapărat să fie generalist”, ne-a precizat dr. Delia Râşnoveanu.
Categorie articol: 

Comentarii