Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alocaţie europeană pentru zeci de copii brăileni

Copiii ai căror părinţi muncesc în ţări membre ale Uniunii Europene pot beneficia de alocaţia din ţara respectivă! În România, alocaţia este de 42 de lei, aproximativ 10 euro, în timp ce în restul statelor europene valoarea acesteia poate fi şi de 15 ori mai mare. Deşi sună tentant, doar 67 de brăileni plecaţi la muncă în străinătate au solicitat în acest an alocaţia europeană pentru copiii lor.
Începând cu 1 ianuarie 2007, copiii ai căror părinţi lucrează cu forme legale în statele Uniunii Europene au dreptul la alocaţiile de care beneficiază minorii din ţările respective. Sistemul de protecţie socială, conform normelor europene, cuprinde nu doar dreptul la pensie, ci şi la alocaţii pentru minori, indemnizaţii de creştere a copilului şi şomaj. De aceste drepturi pot beneficia însă doar cetăţenii europeni care lucrează cu forme legale pe teritoriul Uniunii Europene.
Deşi numărul brăilenilor plecaţi la muncă în diverse ţări membre ale Uniunii Europene este de câteva mii, foarte puţini ştiu că doar prin completarea unui formular, E 411 şi depunerea acestuia la autorităţile statului rezident, copiii lor pot primi o alocaţie de 10 sau 15 ori mai mare decât cea din România, în funcţie de statul în care lucrează. De la începutul anului, doar câteva zeci de părinţi din Brăila au făcut demersurile necesare pentru a obţine alocaţii la nivelul celor din ţările unde lucrează. Copiii acestora primesc alocaţii cu o valoare cuprinsă între 100 şi 160 de euro. Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Brăila, în primele cinci luni ale anului s-au înregistrat şi soluţionat 67 de cereri pentru eliberarea formularului E411 în vederea acordării alocaţiei de stat pentru copii în ţări din spaţiul european. Cererile de completare a formularelor europene se înregistrează într-un portal informatic, unic pe ţară. În România, alocaţia este de circa 10 euro. În Italia, echivalentul alocaţiei de stat pentru copii este de 124 de euro lunar, în Germania este de 154 de euro, iar în Franţa de 119 euro. În situaţia în care doar unul dintre părinţi lucrează într-un stat membru al Uniunii Europene în care alocaţia este mai mare decât în ţara de origine, copilul rămas în ţară va putea primi aceeaşi sumă de bani la care au dreptul minorii din ţara respectivă.
Din momentul integrării, românii au aceleaşi drepturi cu cetăţenii oricărui alt stat comunitar. Astfel că românii care muncesc în străinătate, precum şi copiii lor beneficiază de aceleaşi prestaţii familiale ca şi ceilalţi cetăţeni. În primele 5 luni ale anului, brăilenii au mai depus cinci formulare E401 reprezentând atestat privind componenţa familiei în vederea acordării prestaţiilor sociale în spaţiul european, 2 cereri pentru eliberarea formularului E405 reprezentând atestat privind totalizarea perioadelor de asigurare, de angajare sau de activitate independentă, trei cereri pentru eliberarea formularului E001 reprezentând solicitare de informaţii de către un stat membru al UE şi o cerere pentru eliberarea formularului F002 reprezentând răspuns la cererea unui stat aflat în spaţiul european pentru determinarea competenţei.
Categorie articol: 

Comentarii