Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alina Dumitru, campioana olimpica la judo

Judoka Alina Dumitru a cistigat titlul olimpic la categoria 48 kg din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, aducind prima medalie de aur pentru delegatia Romaniei la competitia din China.
Alina Dumitru a invins-o in finala pe cubaneza Yanet Bermoy.
Sportiva romana, care va implini 26 de ani in 30 august, este de cinci ori campioana europeana, insa nu avea in palmares nici o medalie olimpica, dupa ce la Atena, in 2004, a ratat podiumul terminind pe locul cinci. Pe linga titlurile europene, Alina Dumitru mai are in palmares doua medalii de bronz la Campionatele Mondiale, in 2005 si in 2007.
Medaliile de bronz la JO-2008 au fost cucerite de japoneza Tani Ryoko si de argentinianca Paula Belen Pareto.
Medalia de aur obtinuta de Alina Dumitru este prima pentru Romania in istoria acestei discipline. Palmaresul romanesc la JO mai cuprinde trei medalii la judo, toate de bronz, cistigate de Mircea Fratica si Mihai Cioc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984 si de Simona Richter, la JO-2000, de la Sydney.

"Ar fi fost pacat sa pierd finala, dupa ce am invins cea mai valoroasa sportiva"
Campioana olimpica la judo Alina Dumitru a declarat, simbata, pentru MEDIAFAX, ca ziua cistigarii titlului olimpic a fost cea mai fericita din viata ei si a adaugat ca ar fi fost pacat sa piarda finala, dupa ce a invins-o in semifinale pe cea mai valoroasa sportiva a categoriei, japoneza Tani Ryoko.
"A fost destul de greu. Am picat iar cu japoneza si era un pic dificil acest meci, dar am reusit sa o inving, ceea ce ma bucura foarte mult. Victoria in fata japonezei este cea mai importanta din cariera mea. Cum sa nu fie importanta din moment ce Tani Ryoko era cea mai valoroasa sportiva la aceasta categorie si cred ca toata lumea si-ar dori sa o invinga. Japoneza este neinvinsa de ani de zile. Am avut emotii si in finala. Ma gindeam ca am invins cel mai valoros sportiv si sa pierzi in finala ar fi fost mare pacat. M-am adunat si am reusit sa o inving", a spus campioana olimpica a categoriei 48 kg.
Alina Dumitru a adaugat ca performanta de la Beijing reprezinta "implinirea unui vis". "Nu ma puteam stapini sa nu pling pe podium. Cind auzi cum iti cinta imnul nu poti sa nu izbucnesti in plins. Stii ca o lume intreaga se uita la tine, este un moment foarte emotionant. Pe podium am fost cea mai fericita din lume si am realizat ca mi-am indeplinit visul. Era visul meu de la Atena, cind am ratat medalia", a afirmat sportiva.
Romanca a precizat ca ii dedica victoria fratelui ei, pe care nu l-a mai vazut de peste cinci ani. "Dedic victoria in primul rind fratelui meu, care mi-a promis ca daca devin campioana olimpica vine acasa. El sta in Canada si nu l-am mai vazut de cinci ani si jumatate. Chiar acum am vorbit cu el si mi-a zis ca vine sa ma vada. Toata familia m-a vazut la televizor din Canada", a spus Alina Dumitru.
Prima campioana olimpica din istoria acestui sport in Romania a mai mentionat ca a fost foarte onorata cind presedintele Traian Basescu a sunat-o sa o felicite. "M-a sunat presedintele Traian Basescu si m-a felicitat. A fost o onoare pentru mine", a recunoscut sportiva.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii