Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alin Teodorescu: "Domnul Chiru ar face bine sa nu-si mai bage nasul acolo unde nu-i fierbe smoala"

Reporter: Cind turnati la Securitate? Ziua sau noaptea?
Alin: In primul rind, hai sa lamurim o problema. Deci nu poate fi vorba despre turnat la Securitate. Este o mare diferenta intre a turna si a da unele declaratii cu scop informativ la Securitate. Am recunoscut ca am fost de mai multe ori convocat la Securitate, caci in calitate de cetatean al RSR nu puteam sa declin intilnirile cu organele statului, dar in nici un caz nu m-am dus acolo sa torn pe cineva. Este o chestiune de interpretare.

Reporter: De ce Brucan, Silviu Brucan?!
Alin: Pentru ca pe tovarasii de la Securitate ii interesa ce face si ce pune la cale Silviu Brucan, mai ales ca era unul dintre semnatarii "Scrisorii celor sase". Eu aveam diverse contacte cu Silviu, adica faceam parte din acelasi anturaj. Era un lucru cunoscut, mai ales de lucratorii de la Securitate. Asa s-a ajuns la faza in care au inceput sa ma intrebe ce planuri urzeste tovarasul Brucan, daca pune la cale revolte indreptate impotriva regimului etc.

Reporter: Si dumnea'stra il dadeati pe tobogan!
Alin: Ce facem, o luam de la inceput? Am crezut ca am lamurit acest aspect. Am sa va explic, sa intelegeti si dumnea'stra, cum anume decurgeau intilnirile cu aia de la Securitate. Deci ei ma chemau sa dau declaratii, iar eu ii luam la misto. Stiti, fiind sociolog de profesie, ma pricep sa induc subiecte, sa deviez discutiile asa cum imi convine mie. Spre exemplu, ei ma puneau sa scriu ce anume a zis Brucan. Nici o problema, spuneam eu in gind. Si scriam cam asa. "Tovarasul Brucan si cu mine ne-am intilnit in seara zilei de......si am discutat aproximativ doua ore. In seara acelei zile, tov. Brucan mi-a parut oarecum iritat, chiar nervos as putea afirma". Special ziceam asa, ca sa stirnesc interesul ofiterului de Securitate. Si in loc sa scriu ca Silviu s-a apucat sa injure regimul si pe conducatorul iubit, o suceam din condei. Iata si o mica mostra: "Ulterior aveam sa aflu si motivul pentru care tovarasul Brucan era atit de nervos. In fapt, dupa cum singur avea sa-mi spuna in timpul discutiilor, el era foarte suparat din cauza faptului ca Dinamo batuse pe Steaua la fotbal. Aveam sa inteleg ca tov. Brucan era de mic stelist infocat, astfel ca l-a afectat esecul echipei favorite. Il inteleg, pentru ca intimplator am vazut si eu acel meci. Nu sint mare microbist, dar am priceput ca de vina pentru insuccesul Stelei fusese Bumbescu. Pacat, ca era un fundas foarte bun, dar nu stiu ce s-a initmplat cu el in acel meci. Poate statuse mai mult la sprit cu prietenii, poate avea probleme cu soacra, nici eu, nici tovarasul Brucan nu am putut preciza cu exactitate".

Reporter: Si aia de la Securitate erau atit de prosti incit sa creada minciunile astea?
Alin: Nu stiu daca erau atit de prosti, dar pot sa va spun ca eu in nici un caz nu eram prost. V-am mai spus, sint sociolog la baza, detin o minte sclipitoare, chestie pentru care vreau sa-mi multumesc si pe aceasta cale. Da, cel putin in ceea ce ma priveste, pacalirea securistilor a tinut de fiecare data. Stiu ca pare putin deplasat, dar in toate cele150 de declaratii pe care le-am dat am reusit sa scriu exact ce am vrut eu, nu ce voiau ei sa auda.

Reporter: De ce nu ati recunoscut in '90 ca ati dat aceste declaratii?
Alin: Pur si simplu nu m-am gindit. Si, la urma-urmei, pe cine interesa ca Alin Teodorescu a fost de vreo 20 de ori la Securitate si a mintit organele? Am facut public acest lucru acum, cind am vazut ca toata lumea se grabeste sa spuna ce fel de relatie a avut cu fosta Securitate.

Reporter: Vicele Chiru de la CJ v-a transmis sedere placuta in cazanul cu smoala.
Alin: Domnul Chiru ar face bine sa nu-si mai bage nasul acolo unde nu-i fierbe smoala, daca-mi este permis acest interesant joc de cuvinte. Mai intii sa vedem ce treaba a avut acest domn Chiru cu Securitatea, dupa care putem sa hotarim cine merge in cazanul cu smoala si cine ramine sa fure la CJ.

Reporter: Insinuati ca domnu' Chiru ar fura?
Alin: Nu, Doamne-fereste. Ma gindesc insa ca starea lui de nervozitate excesiva este cauzata de faptul ca nu poate sa fure. Poate ca nu se pricepe, asa cum altii au dovedit ca stiu sa o faca, poate nu are loc la masa, caci sint prea multi insi si prea putine tacimuri, sau poate ca nu stie cum sa fure, ceea ce mi se pare un lucru extrem de grav. Vedeti dumnea'stra, de asta tot militez eu ca in politica sa patrunda doar oameni competenti, care stiu exact ce au de facut.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii