Mergi la conţinutul principal

Alimentele de origine non-animala nu vor mai putea fi fabricate fara supraveghere sanitar-veterinara de stat

Unitatile de prelucrare, procesare, depozitare, transport si valorificare a produselor si subproduselor de origine nonanimala vor fi obligate, incepind din luna august, sa asigure asistenta de specialitate, prin personal angajat al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). In acest sens, unitatile, persoanele fizice si/sau juridice trebuie sa Incheie cu DSVSA contracte pentru asigurarea si finantarea asistentei, inspectiei si controlului pentru siguranta alimentelor.
Unitatile care se supun noilor reguli sint: unitati de fabricare a produselor de morarit, amidon si produselor din amidon; unitati de fabricare a piinii si produselor proaspete de patiserie; unitati de fabricare a biscuitilor, piscoturilor, macaroanelor, taiteilor, cuscusului si altor produse similare; unitati de fabricare a uleiurilor si grasimilor brute si rafinate; unitati de fabricare a margarinei si produselor comestibile similare; unitati de prelucrare si conservare a legumelor si fructelor; unitati de fabricare a sucurilor din legume si fructe; unitati de fabricare a zaharului si produselor zaharoase; unitati de fabricare a berii si maltului; unitati de fabricare a vinurilor; unitati de productie a apelor minerale si a bauturilor nealcoolice; unitati de fabricare a altor produse alimentare; depozite/antrepozite frigorifice si/sau depozite alimentare pentru produse alimentare de origine nonanimala; unitati de comercializare angro pentru produse alimentare de origine nonanimala.

Costul serviciilor se incadreaza intre 50 si 5.000 euro/luna

Ordinul care prevede aceste noi reglementari, nr. 100/2006, va intra in vigoare in data de 4 august.
DSVSA Incheie, In conditiile legii, un contract cu aceste unitati, pentru plata activitatii de asistenta, inspectie si control pentru siguranta alimentelor, asigura personalul specializat necesar si Incaseaza lunar sumele reprezentind contravaloarea activitatii desfasurate, calculata In baza unor tarife stabilite tot prin acest ordin.
Pentru depozite, angrouri si unitatile de productie a apei minerale, vinului si berii tariful este de 0,03 euro/hl produs sau tona de produs iar pentru restul unitatilor tariful este de 0,6 euro/hl produs finit sau tona. Pe total unitate, intr-o luna, insa, costul acestor servicii nu poate fi mai mic de 50 euro si nu poate depasi 5.000 euro/luna.
Refuzul unitatii de a Incheia cu DSVSA contractul pentru asigurarea si finantarea asistentei, inspectiei si controlului pentru siguranta alimentelor sau neplata la timp a sumelor stabilite, precum si neasigurarea conditiilor necesare desfasurarii optime a activitatilor specifice conduc la retragerea personalului specializat angajat din unitate si la pierderea dreptului de functionare a acesteia pina la intrarea In legalitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro