Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alianţa Noastră România susţine suveranitatea gospodăriei ţărăneşti

• despre ce n-a făcut Guvernul Cioloş • despre ce-ar putea susţine în Parlament Alianţa Noastră România, vorbeşte astăzi, Carmen Ionescu, candidat la Camera Deputaţilor pe lista ANR Brăila

 

Fără produse agroalimentare, nimic nu este. Nici democraţie, nici partide, nici viitor. Cu cât aceste produse, absolut necesare unei vieţi normale, sunt mai naturale, mai ieftine, mai proaspete, cu atât mai sănătoasă este populaţia unei ţări. Când aceste deziderate sunt îndeplinite, este evident că atenţia diriguitorilor se poate concentra şi asupra altor sectoare ale cotidianului unei naţiuni. Cel al Sănătăţii, al învăţământului, al Apărării, al Turismului, al Economicului, al Socialului. Cei 27 de ani de democraţie din România nu au adus sperata bunăstare. Ba, dimpotrivă, lucrurile au degenerat, an de an. Am tot pierdut, pe toate planurile, din motive imputabile tuturor diriguitorilor care s-au perindat, într-un carusel al incompetenţei, la conducerea ţării. Numai în sectorul cunoscut generic drept al agriculturii, am pierdut complexe de creştere şi procesare a porcilor, a păsărilor, distruse cu o furie demnă de lucruri mai bune. S-au distrus sisteme de irigaţii, s-a falimentat tot ce putea aduce plus-produs agroalimentar. Dar cea mai mare pierdere o înregistrăm, cum mai afirmam aici, la reducerea, cu peste 3.000.000, a numărului gospodăriilor ţărăneşti, producătoare esenţiale de bunuri alimentare, la trecerea la o economie de subzistenţă a celor rămase. Iar încercările, timide, de a crea condiţii de întinerire a forţei de muncă în agricultură, au sucombat lamentabil, nefiind susţinute pe plan legislativ. Rămaşi fără pământ, pe care au fost nevoiţi să-l vândă la preţuri ridicole, românii au luat calea străinătăţii, ducând cu ei dorul de ţară, de familie, de prieteni, alăturându-se foştilor şomeri din industrie.

 

 Şansa Cioloş, un fiasco anunţat

Venirea, anul trecut, la Palatul Victoria, a fostului comisar european pe Agricultură, Dacian Coloş, ar fi putut deveni o şansă de relansare a acestui sector. Nu a fost să fie. Cu toată pregătirea de specialitate, pe care acesta declară că o are, nimic nu s-a schimbat. Nici măcar subvenţiile nu s-au dat la timp. Nu reţin ca Guvernul Cioloş să fi elaborat şi legiferat vreun act normativ care să vină cu adevărat în sprijinul lucrătorilor din agricultură. Dacă marile exploataţii agricole, ajunse în mâinile unor străini, s-au mai descurcat (există ferme de până la 65 000 de hectare), micile gospodării ţărăneşti se îndreaptă spre dispariţie. Tendinţa exagerată de concentrare în mâini străine a terenurilor din România a fost sesizată şi la nivel european. Fenomenul de acaparare a suprafeţelor agricole – foarte vizibil la noi, dar şi în Bulgaria sau Polonia, a fost favorizat de preţurile foarte mici la terenuri, de faptul că subvenţiile de la Uniunea Europeană nu au avut în vedere sprijinirea micilor proprietari de pământ, dar şi faptul că autorităţile naţionale nu au acţionat, în niciun fel, pentru a limita accesul marilor grupuri financiare – fonduri de investiţii. Dacă alte ţări au avut inteligenţa şi patriotismul să blocheze, din timp, prin legi limitative, înstrăinarea pământului, la noi nu s-a putut.

 

 Şansa Alianţa Noastră România

Aşa cum familia reprezintă baza unei societăţi normale, gospodăria ţărănească este începutul tuturor lucrurilor în agricultură. Ne bazăm pe acest nucleu esenţial al asigurării independenţei noastre agroalimentare şi îl vom susţine în noul Parlament. Chiar dacă pregătirea mea profesională este alta, în formaţiunea noastră politică au aderat specialişti în domeniul agriculturii, de la care, cu siguranţă, voi primi îndrumările cele mai bune, aşa cum şi eu îi voi ajuta să înţeleagă mai bine mecanismele, uneori ascunse, ale sistemului de Sănătate. De la unii dintre ei am aflat multe din cele ce v-am prezentat acum şi cu alte ocazii. De la ei am aflat despre multele pericole care ne mai aşteaptă, de presiunile din exterior, care se fac, de exemplu, pentru renunţarea la protecţia produselor tradiţionale, atâta câtă este la noi, şi la trecerea la producerea de organisme modificate genetic. Tot de la ei am mai aflat că vom solicita, prin procedură legislativă, demararea unui referendum naţional, în care românii să se exprime cu privire la declararea pământului ca bun/patrimoniu naţional şi includerea lui, cu acest statut, în Constituţie, de aici decurgând, ulterior, şi măsuri/legi de protejare a lui. Îmi este mie şi nouă ne este foarte clar faptul că nimeni, pe plan internaţional, nu ne este prieten dezinteresat. Aşa ceva nu există. De aceea şi pentru aceea noi, cei de la Alianţa Noastră România, am resuscitat vechiul, dar atât de actualul „Prin noi înşine”, pe care aşa-zişii naţional-liberali de astăzi l-au trădat şi uitat.

Carmen Manuela Ionescu, candidat Alianţa Noastră România (poziţia a 10-a pe buletinul de vot) pentru Camera Deputaţilor, Circumscripţia Electorală nr. 9, Brăila
Categorie articol: 

Comentarii