Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alex Tatomir, argint la Olimpiada Internaţională de Informatică din Japonia

• competiţia a reunit 335 de concurenţi din 87 de ţări, cele mai strălucite minţi din lume la informatică • lotul României a câştigat trei medalii de argint şi una de bronz la această ediţie a olimpiadei

 

Un argint cât un aur! Alex Tatomir, cel mai medaliat elev la informatică din Brăila, a câştigat o preţioasă medalie de argint la Olimpiada Internaţională din Japonia, cea mai mare şi cea mai puternică competiţie de profil din lume, olimpiadă la care Alex şi-a dorit mereu să participe.

Desfăşurată în perioada 1-8 septembrie, internaţionala a reunit 335 de concurenţi din 87 de ţări, cele mai strălucite minţi din lume. Tânărul absolvent al Colegiului “N. Bălcescu” a încheiat concursul pe locul 34, având cea mai bună clasare dintre olimpicii români. Şi ceilalţi membri ai lotului României, Costin Andrei Oncescu, Ştefan Constantin Buliga şi Tiberiu Muşat, au făcut un concurs excelent, cei patru aducând României trei medalii de argint şi una de bronz.

Argintul lui Alex Tatomir vine la scurt timp după medalia de aur cucerită la Olimpiada de Informatică a Ţărilor din Europa Centrală, din Polonia (august 2018), acolo unde a avut cel de-al treilea punctaj din competiţie. Alex îşi păstrează titlul de cel mai medaliat elev din Brăila la această disciplină. Prima medalie a câştigat-o în clasa a VII-a, atunci când a luat bronz la Olimpiada Naţională de Informatică. Un an mai târziu, în clasa a VIII-a, Alex a câştigat o nouă medalie de bronz la naţională şi s-a calificat şi la Balcaniada de Juniori (Belgrad, Serbia), de unde s-a întors cu o medalie de argint. Performanţele au continuat şi pe parcursul liceului. În clasa a IX-a, a obţinut prima medalie de aur la olimpiada naţională. În clasa a X-a, olimpicul de la “Bălcescu” a adăugat în palmares alte trei medalii: argint la naţională, argint la Concursul Internaţional “Romanian Master of Informatics” şi bronz la Olimpiada de Informatică a ţărilor din Europa Centrală (Piatra Neamţ, România). În clasa a XI-a, a “plouat” cu premii, tânărul câştigând medalii de aur la “Romanian Master of Informatics”, Concursul Internaţional de Informatică “Info(1) Cup”, Olimpiada Naţională de Informatică şi la Balcaniadă (Chişinău, Republica Moldova). În clasa a XII-a, reuşitele au fost următoarele: aur la “Romanian Master of Informatics”, aur la Turneul Internaţional de Informatică de la Schumen (Bulgaria) şi un aur la olimpiada naţională. La toate acestea se adaugă alte zeci de premii obţinute la concursuri judeţene şi naţionale de profil.

Alex a fost pregătit la clasă de prof. Cristian Toncea, însă şi tatăl său, informaticianul Nicolae Tatomir, l-a ajutat foarte mult în drumul său printre tainele informaticii. În scurt timp, tânărul va pleca în Anglia, acesta fiind admis la una dintre cele mai bune universităţi din Regat: Oxford. Brăileanul îndeplinise toate criteriile pentru a participa şi la Turneul Internaţional de la Schumen, însă nu va putea ajunge şi acolo, deoarece în toamnă se va afla deja pe pământ britanic.
Categorie articol: 

Comentarii