Mergi la conţinutul principal

Alertă TBC la Liceul Pedagogic

• un elev al acestei unităţi de învăţământ a fost diagnosticat cu TBC - contagios • în prezent, acesta se află internat la Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiu • colegii de clasă şi profesorii şi-au făcut analizele, rezultatele arătând că nu au contactat boala • în perioada aprilie-septembrie, au mai fost descoperite alte patru cazuri de copii aflaţi în colectivitate, diagnosticaţi cu tuberculoză, însă, în cazul lor, boala nu este contagioasă

 

Alertă la Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius”. Mai mulţi profesori şi elevi au fost nevoiţi să-şi facă analizele, după ce a fost depistat un adolescent cu TBC, boală contagioasă în cazul său. Măsura vine după ce, în luna august, băiatul a fost diagnosticat de către medicii Spitalului de Pneumoftiziologie cu TBC, iar rezultatele examenului microscopic şi radiologic au ieşit pozitive. Imediat, a fost întocmită lista cu persoanele cu care adolescentul a intrat în contact în ultimele luni. Astfel, au fost identificaţi 37 de contacţi: colegi de clasă şi profesori. Până la finele săptămânii trecute, s-au prezentat la analize 34 dintre aceştia, iar rezultatele au arătat că nu au leziuni pleuropulmonare active, ceea ce înseamnă că nu au contactat tuberculoza de la colegul lor. Vineri, mai erau aşteptaţi la analize încă un profesor şi doi elevi.

În prezent, adolescentul se află internat la Spitalul de Pneumoftiziologie şi urmează tratamentul prescris de medici.

Nu este singurul de copil bolnav de TBC din judeţul Brăila, dar este unicul caz contagios. În perioada aprilie-septembrie 2017, au mai fost identificate patru cazuri de copii în colectivitate cu tuberculoză, pe lângă cazul prezentat anterior: un elev în clasa a II-a la Şcoala Generală nr. 32, un elev în clasa a VII-a la Şcoala Măxineni, unul în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic “Panait Istrati” şi un copil din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic “Anghel Saligny”. În urma investigaţiilor medicale, rezultatele au ieşit negative, adică boala nu este contagioasă. Aceştia au fost externaţi de la Spitalul de Pneumoftiziologie din municipiu, dar se află sub tratament.

Dr. Andreia Gavrilescu, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, susţine că nu trebuie să intrăm în panică, deoarece procesul de vindecare în cazul tuberculozei este de aproape 100%, dacă boala a fost depistată la timp. “Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă, care nu are un grad înalt de contagiozitate. Transmiterea presupune contact de lungă durată cu o persoană bolnavă, cu bacil tuberculos, pozitiv la examenul microscopic şi radiologic. Populaţia nu trebuie să intre în panică! Tuberculoza este vindecabilă. Depistată la timp, adică într-o fază incipientă, şi cu tratament corect aplicat, vindecarea este de aproape 100%. Dacă pacientul prezintă caverne în plămâni, scuipă sânge şi slăbeşte foarte mult, atunci s-a depăşit faza incipientă a bolii. Orice persoană care prezintă tuse, pe o perioadă îndelungată de timp, febră, transpiraţie nocturnă, scădere ponderală şi astenie, se poate adresa Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”, ne-a declarat dr. Gavrilescu.

Pentru prevenţie, specialiştii recomandă un consult la medicul pneumolog. “Pentru depistarea tuberculozei, este necesar, în primul rând, un consult la un medic pneumolog, un consult de specialitate care constă în ascultaţie pulmonară şi, în funcţie de situaţie, de vârstă, de expunere anterioară la radiaţii ionizante, se recomandă examen radiologic pulmonar faţă şi/sau profil, testare PPD la persoanele cu vârsta până în 24 ani, şi, dacă e cazul, alte investigaţii de înaltă performanţă: computer tomograf. Cel care pune diagnosticul de certitudine este examenul de laborator, adică examen microscopic şi cultură în mediul special pentru bacilul Koch”, a mai precizat dr. Andreia Gavrilescu.

Precizăm că un focar de TBC a fost descoperit în localitatea Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman, cazul fiind mediatizat la finele lunii septembrie - începutul lunii octombrie. “Din cei 700 de elevi ai Şcolii Gimnaziale «Mihai Eminescu» din Roşiorii de Vede, testaţi cu tuberculină, 52 au fost depistaţi pozitiv şi sunt suspecţi de TBC. La această şcoală, în urmă cu aproximativ o săptămână, au fost confirmate 12 cazuri de infecţie cu TBC şi ancheta s-a extins asupra întregii unităţi”, scrie Adevărul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro