Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alegerile locale: PNL caută turul II la CCR

Printr-o scrisoare deschisă, liberalii au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR, invocând o excepţie de neconstituţionalitate, astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin. Concret, se are în vedere discutarea articolului ce prevede că „alegerea primarilor este realizată într-un singur tur de scrutin: Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", relatează dcnews.ro

Mai multă democraţie

În scrisoarea deschisă, Alina Gorghiu precizează că revenirea la două tururi nu poate fi privită drept o „tentativă de manipulare". Potrivit documentului, „alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin duce la corectarea unei erori în privinţa standardului minim de legitimitate/reprezentativitate pe care trebuie să-l îndeplinească alegerile. Trecerea de la un singur tur de scrutin la 2 tururi de scrutin NU presupune modificarea sistemului electoral (rămâne uninominal majoritar), ci completarea lui prin introducerea condiţiei obţinerii cel puţin a unei majorităţi de 50% plus 1. 2 tururi de scrutin înseamnă revenirea la formula iniţială (nu este o formulă nouă) utilizată la alegerile locale din 1992, 1996, 2000, 2004, 2008.Constituţia nu permite exercitarea suveranităţii poporului altfel decât prin intermediul voinţei populare a unei majorităţi, exprimată prin alegeri", precizează liberalii în scrisoarea lor. În opinia lor, două tururi de scrutin presupun mai multă legitimitate, mai multă reprezentativitate şi în final mai multă democraţie. Din acest motiv, demersul nu poate fi considerat decât unul democratic".

Buşoi are sprijinul PNL

Între timp, prim-vicepreşedintele liberalilor, Adriana Săftoiu, a exlicat, pentru RFI, de ce PNL nu a validat până în prezent candidatura lui Cristian Buşoi la Primăria Capitalei. Potrivit celor declarate, PNL va face probabil un nou sondaj în februarie-martie, pentru a decide candidaţii la alegerile locale.
Întrebată de ce nu a fost validată candidatura lui Cristian Buşoi la Primăria Capitalei, Săftoiu a răspuns: „Domnul Buşoi beneficiază de întregul sprijin al Partidului Naţional Liberal, dar în acest moment s-a considerat că e nevoie să mai lucrăm la acest punct şi în momentul în care vom găsi toţi candidaţii, inclusiv pentru sectoare, potriviţi şi cu şanse reale să câştige Capitala, să facem acest anunţ. Dar înainte de a lua această decizie, probabil se va mai face încă o cercetare, încă o analiză de piaţă, undeva la sfârşitul lunii februarie-începutul lunii martie şi acela va fi momentul în care vom decide care sunt persoanele cel mai bine plasate în preferinţele electoratului".
Liderul liberal a mai susţinut că PNL consideră că nu e momentul să fie validată deja lista de candidaţi: „Cred că e mai bine să chibzuim de două ori, decât să ne grăbim doar ca să ne încadrăm într-un calendar mai degrabă propus de o presiune publică, pentru că în acest moment nu suntem nici măcar în faza de precampanie, ca să spunem că suntem cu un calendar întârziat".

Alte candidaturi validate

Pe de altă parte, Biroul Politic Naţional al PNL a validat ieri alte 19 candidaturi la alegerile locale, după ce săptămâna trecută validase primele 14 propuneri de candidaţi ai formaţiunii la funcţia de primar de municipiu reşedinţă de judeţ şi trei nominalizări la preşedinţia unor consilii judeţene. „Astăzi am continuat discuţiile şi procedurile de validare (...) a zece candidaturi pentru funcţiile de primari în capitale reşedinţe de judeţ şi a nouă candidaţi pentru funcţiile de preşedinte de Consiliu Judeţean", a spus copreşedintele PNL Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.

 
Categorie articol: 

Comentarii