Mergi la conţinutul principal

Alegeri de mini-vacanta

Campania electorala oficiala a inceput in forta de ieri, cea neoficiala debutind deja de luni bune. Lupta va fi apriga, insa cred ca va fi mult prea mult zgomot pentru prea putin. Si spun asta pentru ca, pot sa pun pariu, va fi un scrutin cu una dintre cele mai mici prezente la vot din istoria alegerilor generale. Poate chiar cea mai mica, asemanatoare cu prezenta la alegerile pentru Parlamentul European. In primul rind, pentru ca de data aceasta, alegerile au loc cu o zi inainte de 1 Decembrie, care pica intr-o zi de luni si in care o mare parte a angajatilor au zi libera. Cum asta inseamna trei zile libere consecutive - simbata, duminica, luni - foarte multi vor profita si isi vor petrece aceasta mini-vacanta prin alte locuri decit cele in care au domiciliul.
In al doilea rind, fiind alegeri uninominale, votul pe liste speciale in alte localitati nu mai este posibil. In acest context, toti cei plecati in mini-vacanta nu vor mai putea vota. In plus, nici cei care locuiesc in alte orase, dar pentru care nu si-au facut mutatia - si aici ma refer mai ales la cei care locuiesc si muncesc in Bucuresti ori in alte orase mari - nu-si vor putea exprima votul, iar aceasta categorie este una extrem de mare. Aceeasi situatie este valabila si in cazul studentilor. Asa ca imaginile cu cozile acelea uriase de prin Gara de Nord ori sectiile speciale din Capitala sau din marile centre universitare sint de domeniul trecutului. In total e vorba de peste 100.000 de alegatori, care nu vor avea cum sa voteze, decit daca se deplaseaza in localitatea de domiciliu. Cum putini vor considera ca merita efortul si cheltuiala - mai ales daca va fi si o vreme urita, este clar ca o gramada de oameni care in mod normal s-ar fi prezentat la vot, vor privi alegerile doar la televizor.
Pe de alta parte, mai e si sentimentul acela ca, pe oricine ai vota pentru a ajunge la Putere, nu-i nici unul mai breaz, sentiment tot mai pregnant in ultima vreme, pe fondul scandalurilor legate de banul public, din care se infrupta toti atunci cind dau de gustul lui.
In tot acest context, cred tot mai mult ca prezenta la vot pe 30 noiembrie va fi una extrem de scazuta, iar o minoritate va decide pentru toti ceilalti. Insa am impresia ca, de fapt, asta isi si doresc politicienii de azi: cu cit numarul de alegatori este mai mic, cu atit scade si numarul de necunoscute din ecuatia alegerilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro