Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Alegeri cu huiduieli de afară şi critici din interior la PSD Brăila

• agitaţie maximă, ieri, la Regal Ballroom, unde a avut loc conferinţa extraordinară a organizaţiei judeţene a PSD, în care senatorul Ion Rotaru (candidat unic) a fost ales noul preşedinte •  primarul Marian Dragomir a fost singurul membru care a profitat de ocazie pentru a atrage public atenţia asupra accentului pus la Centru pe Legile Justiţiei şi nu pe realizările PSD-iştilor din teritoriu şi programul de guvernare

 

Conferinţă extraordinară judeţeană tensionată, ieri, la PSD Brăila, cu mesaje dure de afară şi critici din interiorul partidului. Senatorul Ion Rotaru (unic candidat) a fost ales preşedinte al organizaţiei, preluând oficial fotoliul lăsat liber de deputatul Mihai Tudose (care a plecat la Pro România), însă într-un context extrem de ciudat pentru social-democraţii brăileni, de obicei destul de disciplinaţi. Un grup de protestatari s-a adunat în faţa Regal Ballroom (fostul club Progresul) şi a scandat mesaje anti PSD şi anti Liviu Dragnea pe parcursul întregului eveniment. Ba mai mult, unul a reuşit să treacă de paza de la intrare şi le-a perturbat pentru câteva clipe şedinţa pesediştilor. 

“Puneţi-vă mâna la inimioare, băi, că vă cântă imnul de corupţi şi mafioţi! Asta vă aşteaptă, asta! Huuooo!”, a strigat unul dintre protestatarii de pe Bulevardul Independenţei, arătându-le PSD-iştilor o pereche de cătuşe, în momentul în care din sală răsuna imnul partidului, parcă la un volum prea ridicat, probabil pentru a masca larma de afară. Potrivit fostului primar Aurel Simionescu, cel care a prezidat lucrările şedinţei, în sală au fost prezenţi 145 de membri din cei 155 ai Comitetului Executiv al partidului, Comisiei de Arbitraj şi cea Financiară. De asemenea, pe lângă aceştia au mai fost încă 275 de invitaţi în sală. Chiar dacă liderul partidului, Liviu Dragnea, nu a fost prezent pentru că a avut probleme de sănătate, fiind internat la o clinică din Bucureşti, locul acestuia a fost preluat de alţi PSD-işti de la vârf, printre care şi câţiva reprezentanţi ai Guvernului. Au participat: Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu (secretarul general al PSD), Mircea Drăghici (trezorier şi coordonatorul campaniei pentru alegerile Europarlamentare), Rovana Plumb, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, Daniel Suciu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării, Gabriel Leş, ministrul Apărării, dar şi Victor Negrescu, europarlamentar şi fost ministru delegat pentru Afaceri Europene. Pe lângă aceştia, au mai asistat şi câţiva parlamentari din judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa şi chiar Bucureşti. Şi

Daniela Rădulescu a fost prezentă în sală, co-preşedinte ALDE Brăila, ca reprezentant al partidului aflat în Coaliţia de Guvernare alături de PSD. Ca o paranteză, liderii de la Centru au preferat să intre în locaţie utilizând a doua uşă, nu cea principală, pentru a evita contactul direct cu protestatarii de afară.

 

Huiduieli în sală, dar şi un mesaj dur al primarului Marian Dragomir

Primul care a luat cuvântul a fost Ion Rotaru, acesta prezentând un raport al organizaţiei PSD Brăila de la ultimele alegeri până în prezent. Ei bine, în timpul discursului acestuia, un protestar care probabil s-a strecurat înăuntru în ciuda zecilor de agenţi de pază din locaţie, a strigat un mesaj anti-PSD din spatele sălii, tocmai în momentul în care senatorul se lăuda cu măsurile bune ale actualei guvernări.

“Huuuooo PSD-ul! Jos PSD-ul! Aţi vândut ţara! Ne-aţi distrus, au plecat copiii noştri pentru că n-au ce să mănânce, nu avem case! Nu mai avem nimic!”, a strigat omul, după care a fost evacuat instantaneu la cererea lui Rotaru.

“Vă rog să evacuaţi cetăţeanul acesta care ne perturbă activitatea! Aşa înţeleg unii să se manifeste. Noi am avut întotdeauna atitudini pozitive, civilizate şi normale la asemenea evenimente”, a spus Rotaru.

Au luat apoi cuvântul mai mulţi membri de partid de la Centru şi locali: Valeriu Partene (preşedintele sindicatului de Învăţământ), viceprimarul Doiniţa Ciocan, Fănel Burtea (preşedintele organizaţiei de pensionari), Sorina Pintea, Adrian Rândunică (preşedintele organizaţiei de tineret), Rovana Plumb, Carmelia Dragomir, vicepremierul Daniel Suciu, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, Mihai Fifor.

Interesant însă a fost mesajul transmis de primarul Marian Dragomir, care a ţinut să atragă atenţia că liderii de la conducerea partidului ar trebui să vorbească despre realizările primarilor din teritoriu şi mai puţin despre Legile Justiţiei. “Mi-aş fi dorit la Bucureşti să vorbim despre finanţarea proiectelor europene, despre podul peste Dunăre, despre salarii, plecând de la cel minim până la salariul tuturor celor care au astăzi alte beneficii şi altă susţinere, despre susţinerea turismului prin vouchere de vacanţă, despre multe lucruri. Dar noi vorbim despre un singur lucru. Dragi colegi, de cele mai multe ori realizările tuturor primarilor, indiferent dacă vorbim despre municipiu, oraş, comună din judeţul nostru sau altul, sunt puse în umbră de un singur lucru: mai terminaţi cu Legile Justiţiei odată! Hai să vorbim despre realizările noastre. Pentru că de fiecare dată avem un singur scop: să vorbim despre ceea ce nu ne caracterizează şi să ne lăsăm atraşi într-o discuţie care nu ne face cinste. Schimbaţi discursul stimaţi colegi de la Bucureşti! Vorbiţi despre realizări, despre ceea ce trebuie să facă PSD-ul şi nu despre nişte legi pe care le tot discutaţi de doi ani. Ori le schimbaţi, ori nu, dar abandonaţi subiectul. Pentru că ne fac nouă rău, tuturor”, a declarat Dragomir.

Ulterior, Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD a ţinut să îi transmită primarului Brăilei o replică uşor tăioasă privind necesitatea unităţii în partid şi faptul că este nevoie de Legile Justiţiei.

“E nevoie de Legile Justiţiei. Este nevoie de tot ce am făcut noi. Fiindcă numai în sala asta avem primari, viceprimari, preşedinţi de Consilii Judeţene hărţuiţi ani de zile cu cătuşele pentru tot felul de mizerii şi aberaţii. În toată ţara am fost hărţuiţi. Tot ce înseamnă PSD! Tocmai pentru că ştiu că noi construim. Şi atunci trebuie să fim uniţi şi să ducem bătălia şi la nivelul ăsta”, a declarat Ştefănescu.

Trebuie subliniat şi faptul că după conferinţa extraordinară acesta a avut o întâlnire cu primarii din judeţul Brăila la care Marian Dragomir nu a participat, preferând să asiste la conferinţa de presă care a urmat.

 

Alte schimbări la nivelul PSD Brăila

Ion Rotaru a fost ales preşedinte al PSD Brăila, prin vot deschis, în unanimitate. Acesta a ţinut să le transmită mulţumirile sale tuturor celor prezenţi şi şi-a expus câteva dintre planurile sale privind viitorul organizaţiei. Trebuie punctat, că tot cu această ocazie s-au mai făcut câteva schimbări la nivelul Comitetului Executiv şi Biroului PSD Brăila, cauzate de plecările recente ale unor membri din partid.

Mai exact, s-a votat ca Mircea Florin (consilier judeţean şi director la Zona Liberă) să fie secretar executiv al organizaţiei judeţene în locul lui Rotaru. Consilierul judeţean Petre Florin a fost revocat din funcţia de vicepreşedinte şi membru al biroului, acesta fiind un apropiat al lui Mihai Tudose. De asemenea, au fost cooptaţi în Biroul organizaţiei judeţene: consilierul judeţean Avram Ionel, Neagu Caraman primarul comunei Vişani şi Teodora Puia preşedintele organizaţiei PSD Unirea.

Precizăm că în cadrul conferinţei de presă ce a urmat, liderii de la centru ai PSD au refuzat să divulge informaţii despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea sau dacă acesta este internat la o clinică privată sau de stat în Bucureşti. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a precizat că Dragnea beneficiază, la fel ca orice pacient din România, de dreptul de a nu divulga anumite informaţii personale.
Categorie articol: 

Comentarii